Negyedik hullám: a holland kormány enyhít a korlátozásokon

Szeptember 25-től több korlátozást is feloldanak. 

2021. szeptember 14., 22:12

Szerző:

Mark Rutte holland miniszterelnök jelentette be kedd este, hogy szeptember 25-től kevesebb koronavírus-járvány elleni intézkedést fognak fenntartani az országban. A távolságtartási kötelesség megszűnik, a vendéglátóhelyek újra teljes kapacitással működhetnek, és bizonyos szabályok mellett rendezvényeket is lehet majd tartani Hollandiában. 

A miniszterelnök elmondta, hogy az enyhítések következtében az éjszakai szórakozóhelyek nyitva maradhatnak éjfélig. Egy digitális egészségügyi okmány birtokában az emberek pedig mozikba, színházakba, bárokba és éttermekbe is járhatnak majd. Részt vehetnek rendezvényeken is. A digitális igazolásnak a beoltottságot, egy negatív vírustesztet vagy a fertőzésen való átesettséget kell majd bizonyítania. 

A maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön az enyhítések ellenére is kötelező marad. Az iskolákban azonban eltörlik a kötelező viselését. A holland kormány továbbra is a home office-t javasolja azoknak a munkavállalóknak, akiknek van erre lehetősége. Hollandiában a lakosság átoltottsága egyébként jelenleg már 77,2 százalékos.

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek beszélgetnek egy újra kinyitott jeruzsálemi étterem teraszán 2021. március 9-én. Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA)