Navalnij szabadon bocsátását kérte az Emberi Jogok Európai Bírósága

Moszkva szerint ez nyilvánvaló és durva beavatkozás lenne egy szuverén ország bírói hatalmának tevékenységébe.

2021. február 18., 10:18

Szerző:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal bocsássák szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust - számol be a telex.hu.

Navalnij január 20-án fordult a strasbourgi székhelyű bírósághoz, mert szerinte az orosz kormány nem biztosítja élete és egészsége védelmét. A strasbourgi bíróság szerint nyilvánvaló, hogy szükséges az ideiglenes intézkedés alkalmazása az eljárási szabályzat 39. cikke alapján, hozzátéve, hogy a cikk szerinti intézkedés nem befolyásolja az üggyel kapcsolatos későbbi döntéseket. Az EJEB csak kivételes esetekben, akkor szokott ideiglenes intézkedéseket elrendelni, ha a panaszos „visszafordíthatatlan károk kockázatával néz szembe”.

Moszkva szerint ez ellentmond az orosz jogrendnek. „Navalnij szabadon bocsátásáról szóló követelés több okból példátlan. Először is ez nyilvánvaló és durva beavatkozás egy szuverén ország bírói hatalmának tevékenységébe. Másodszor, ez a követelés megalapozatlan és jogszerűtlen, mert nem tartalmaz utalást egyetlen olyan tényre, olyan jogi normára sem, amely lehetővé tenné a bíróságnak, hogy ilyen döntést hozzon. Harmadszor, a követelés szándékosan teljesíthetetlen, mert az orosz jogrend értelmében nincs jogalapja az adott személy felszabadításának” – mondta Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter.

Korábban Olga Mihajlova, Navalnij ügyvédje azt mondta, hogy az Európa Tanács miniszteri bizottságához fordultak amiatt, hogy Moszkva nem hajtotta végre az EJEB-nek az Yves Rocher-ügyben hozott határozatát. Mihajlova szerint a testület márciusi ülésén fogja megvitatni a kérdést. A védelem azt fogja kérni a miniszteri bizottságtól, hogy juttassa érvényre az emberi jogok európai egyezményének 46., az ítéletek kötelező erejéről és végrehajtásáról rendelkező cikkének végrehajtását.

(Kiemelt kép: EPA | Babushkinsky)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.