Világszerte Navalnij szabadon bocsátását követelik

Az orosz ellenzéki aktivistát hazatérte után, tegnap este vették őrizetbe az orosz hatóságok.

2021. január 18., 05:33

Szerző:

Moszkvába hazatérésekor őrizetbe vett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását követelték vasárnap európai vezetők és Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök leendő tanácsadója is – írja az MTI. Navalnij Berlinből érkezett haza, ahol kórházban kezelték, miután augusztusban megmérgezték Szibériában, több nyugati laboratórium megállapítása szerint egy Novicsok típusú idegméreggel. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez. Letartóztatását egy felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatására beadott bírósági keresettel indokolták az orosz hatóságok.

  • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elfogadhatatlannak minősítette a történteket. „Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy azonnal bocsássák őt szabadon” – írta bejegyzésében.
  • „Navalnij őrizetbevétele egy újabb kísérlet az oroszországi demokratikus ellenzék megfélemlítésére” – írta a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, szintén az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedését követelve. A történtekre „gyors és határozott választ kell adni az Európai Unió szintjén. Az állampolgárok jogainak tiszteletben tartása a demokrácia sarokköve” – írta a lengyel kormányfő.
  • Litvánia bejelentette, hogy Oroszország elleni újabb szankciók gyors elfogadását fogja kérni az Európai Uniótól. „Felszólítjuk Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje szabadon Navalnijt, és emeljen vádat az ellene elkövetett merénylet felelőseivel szemben” – írta nyilatkozatában Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. Egy korábbi Twitter-bejegyzésében Landsbergis közölte, hogy a szomszédos Lettország és Észtország szintén azon fog dolgozni, hogy az unió hozzon újabb korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben.

Az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását szorgalmazta

  • a francia külügyminisztérium is vasárnap. „Franciaország súlyos aggodalommal értesült Alekszej Navalnij oroszországi letartóztatásáról” – hangsúlyozta Agnes von der Muhll külügyminisztériumi szóvivő. Franciaország, „európai partnereivel együtt a legnagyobb éberséggel fogja figyelemmel követi a helyzetet” - tette hozzá nyilatkozatában a szóvivő.
  • „Navalnijt azonnal szabadon kell engedni, az életére törő gyalázatos támadás elkövetőit pedig felelősségre kell vonni” – hangsúlyozta Twitter-bejegyzésében Jake Sullivan, a héten hivatalba lépő amerikai elnök, Joe Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója. „A Kreml Navalnij elleni támadása nem csupán az emberi jogok megsértése, de egyben támadás a hangjukat hallatni akaró orosz emberek ellen is” – húzta alá Jake Sullivan.
  • A másként gondolkodó Alekszej Navalnij hazaérkezéskor történt letartóztatása „újabb bizonyítéka annak, hogy az orosz hatóságok el akarják hallgattatni” – jelentette ki az Amnesty International emberi jogi szervezet moszkvai irodájának igazgatója, Natalja Zvjagina helyi idő szerint vasárnap éjjel. „Őrizetbe vétele csak még inkább rámutat arra, hogy ki kell vizsgálni azokat a vádjait, melyek szerint állambiztonsági ügynökök mérgezték őt meg, a legmagasabb szintről kapott utasítások alapján” – mondta Zvjagina.

A németországi gyógykezelése után, öt hónap elteltével először hazatérő Navalnijt az útlevél-ellenőrzéskor vették őrizetbe, arra a bírósági keresetre hivatkozva, amelyet az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), múlt kedden nyújtott be egy moszkvai bíróságon, kezdeményezve az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. A FSZIN vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad.

Az Amnesty International moszkvai irodavezetőjének megállapítása szerint „Alekszej Navalnij érkezését egy túlméretezett biztonsági művelet keretében kezelték a hatóságok, rendőrök százait vezényelve a vnukovói repülőtérre”, ahonnan kiszorították a rá várakozó híveket, és több tucat aktivistát őrizetbe is vettek. Közben a Navalnijt hazaszállító repülőgépet röviddel a földet érés előtt átirányították a seremetyjevói repülőtérre, és ott vették őrizetbe.