Navalnij testvérét is rács mögé küldené az orosz hatóság

Körözést adtak ki Oleg Navalnij ellen.

2022. január 26., 16:10

Szerző:

Körözik Oleg Navalnijt, a börtönben ülő orosz politikus, Alekszej Navalnij politikai okokból üldözött öccsét. Oleg Navalnij ellen szerdán adott ki körözést az orosz belügyminisztérium – írta meg a Moscow Times.

Az ellenzéki politikus testvére ellen azért indult eljárás, mert tavaly januárban részt vett Alekszej Navalnij bíróság elé citálása miatti ellenzéki tüntetéseken, és ezeken a hatóságok szerint nem tartotta be a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos előírásokat.

Kedden kezdeményezték, hogy az Olegre tavaly kiszabott 1 éves felfüggesztett börtönbüntetést minősítsék át letöltendőre. Az erről szóló tárgyalás időpontját február 18-ára tűzte ki a bíróság.

A felügyelet kezdeményezésének hivatalos oka, hogy Oleg Navalnij megsértette a feltételes szabadlábon tartózkodás feltételeit. Nikosz Paraszkevov ügyvéd ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, védence nem tartózkodott az otthonában, amikor egy ellenőrzés közben felkeresték.

Körözést adtak ki továbbá Alekszej Navalnij stábjának korábbi koordinátora, Oleg Sztepanov ellen is, azt azonban nem tudni, miért. Eközben éppen egy éve vették őrizetbe Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzéki politikus azóta egy Vlagyimir városához közeli munkatábor varrodájában tölti büntetését, fizikailag teljesen leépülve.

(Kiemelt kép: Oleg Navalnij. Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik via AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.