Navalnij ellen három új büntetőügyben indítottak vizsgálatot

Szarkasztikus hangvételű posztban közölte Navalnij, hogy teázás közben ismertették vele a vádpontokat. 

2021. május 25., 16:10

Szerző:

Az alapítványának szánt adományok ellopása, egy bíró sértegetése, valamint amiatt indult új vizsgálat Alekszej Navalnij ellen, hogy arra ösztönözte az oroszokat, ne teljesítsék „állampolgári kötelességeiket” – írja a 444.hu a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus keddi Instagram-posztja alapján.

Navalnij arról számolt be, hogy a három új vádpontot a súlyos bűncselekményeket vizsgáló orosz nyomozóbizottság egyik magas rangú képviselője ismertette vele teázás közben, és azt is megtudta, hogy 21 nyomozó munkálkodik az ügyein. Mindhárom vádpontot oldalakon keresztül részletezték neki, de bizonyítékot egyiknél sem soroltak fel.

Jövő hónapban a bíróság megvizsgálja, hogy Navalnij regionális irodáinak hálózatát és Korrupcióellenes Alapítványát felvegyék-e a terrorista és szélsőséges szervezetek listájára. Egy másik, támogatóit megcélzó lépésben az orosz parlament alsóháza nemrég jóváhagyta azt a jogszabályt, amely megtiltja, hogy a szélsőséges szervezetek tagjai törvényhozókká váljanak.

(Kiemelt kép: AFP | Kirill Kudryavtsev)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).