Napokon belül nyilvánosságra kerülnek Trump adóbevallásai

Az amerikai Pénzügyi Bizottság kedden jelentette be, hogy napokon belül nyilvánosságra hozzák Donald Trump adóbevallását, amellyel egy közel négyéves jogi csata zárulhat le az amerikai belpolitikában.

2022. december 21., 13:37

Szerző:

A képviselőház demokrata vezetésű Pénzügyi Bizottsága kedden közölte, hogy napokon belül nyilvánosságra hozza Donald Trump volt elnök adóbevallását, és azt állította, hogy az IRS nem ellenőrizte megfelelően a volt elnök adóját, amíg hivatalban volt – írta a CNN.

A bizottság kedden egy olyan jelentést is közzétett, amely részletesen ismerteti Trump elmúlt hat évnyi adóbevallásait, köztük azt, hogy állítása szerint évente hatalmas veszteségeket szenvedett el, amelyek jelentősen csökkentették adóterheit.

Richard Neal elnök és demokrata képviselőtársai kedden azt mondták, hogy a birtokukba került feljegyzésekből kiderült, hogy az elnöki ellenőrzési program nem úgy működött, ahogyan azt tervezték. Elvileg Trump adóinak kötelező ellenőrzése nem történt meg, mivel bevallásait csak egyszer, 2019-ben vetették alá a kötelező ellenőrzésnek, miután a demokrata politikus ezt számon kérték.

A bizottság egy kiegészítő jelentést is nyilvánosságra hozott a Közös Adóbevallási Bizottságtól, amely Trump 2015 és 2020 közötti adóbevallásának részleteit tartalmazta, megelőzve magának a bevallásnak a tervezett nyilvánosságra hozatalát.

Ezeket az alapul szolgáló dokumentumokat azonban előbb jelentős szerkesztésnek, szenzitív adatok kitakarásának kell alávetni.

Trump adóbevallásainak nyilvánosságra hozatala lezárja azt a közel négyéves jogi csatát, amelyet a képviselőházi demokraták vívtak a volt elnök ellen, miután 2019-ben átvették az irányítást a képviselőház felett.

(Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP)

 

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.