Napokon belül nyilvánosságra kerülnek Trump adóbevallásai

Az amerikai Pénzügyi Bizottság kedden jelentette be, hogy napokon belül nyilvánosságra hozzák Donald Trump adóbevallását, amellyel egy közel négyéves jogi csata zárulhat le az amerikai belpolitikában.

2022. december 21., 13:37

Szerző:

A képviselőház demokrata vezetésű Pénzügyi Bizottsága kedden közölte, hogy napokon belül nyilvánosságra hozza Donald Trump volt elnök adóbevallását, és azt állította, hogy az IRS nem ellenőrizte megfelelően a volt elnök adóját, amíg hivatalban volt – írta a CNN.

A bizottság kedden egy olyan jelentést is közzétett, amely részletesen ismerteti Trump elmúlt hat évnyi adóbevallásait, köztük azt, hogy állítása szerint évente hatalmas veszteségeket szenvedett el, amelyek jelentősen csökkentették adóterheit.

Richard Neal elnök és demokrata képviselőtársai kedden azt mondták, hogy a birtokukba került feljegyzésekből kiderült, hogy az elnöki ellenőrzési program nem úgy működött, ahogyan azt tervezték. Elvileg Trump adóinak kötelező ellenőrzése nem történt meg, mivel bevallásait csak egyszer, 2019-ben vetették alá a kötelező ellenőrzésnek, miután a demokrata politikus ezt számon kérték.

A bizottság egy kiegészítő jelentést is nyilvánosságra hozott a Közös Adóbevallási Bizottságtól, amely Trump 2015 és 2020 közötti adóbevallásának részleteit tartalmazta, megelőzve magának a bevallásnak a tervezett nyilvánosságra hozatalát.

Ezeket az alapul szolgáló dokumentumokat azonban előbb jelentős szerkesztésnek, szenzitív adatok kitakarásának kell alávetni.

Trump adóbevallásainak nyilvánosságra hozatala lezárja azt a közel négyéves jogi csatát, amelyet a képviselőházi demokraták vívtak a volt elnök ellen, miután 2019-ben átvették az irányítást a képviselőház felett.

(Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP)

 

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.