Joe Biden nagy nyilvánosság előtt követett el kínos diplomáciai bakit

Beárnyékolta az új biztonságpolitikai megállapodást az amerikai elnök feledékenysége. 

2021. szeptember 16., 12:05

Szerző:

Korábban megírtuk, hogy új biztonságpolitikai megállapodást kötött Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, ami alapján a nemzetbiztonsági és titkosszolgálatok együttműködésén túl a legújabb védelmi technológiákat is egymás rendelkezésére bocsátják. Viszont a megállapodás bejelentése nem ment könnyen az amerikai elnöknek: a sajtótájékoztatóm ugyanis Joe Biden agya rendesen kihagyott. „Köszönöm, Boris” – mondta előbb az angol miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak, majd az ausztrál miniszterelnök felé fordulva azt mondta: 

„És köszönöm ennek az ausztrál pasasnak. Köszönöm, haver. Hálás vagyok, miniszterelnök úr.”

Bidennek láthatóan egy pillanatra fogalma sem volt arról, hogy az ausztrál miniszterelnököt Scott Morrisonnak hívják, ami megesik, de ezek szerint sem neki, sem a csapatának nem jutott eszébe, hogy ezt a nevet a sajtótájékoztató előtt gyorsan felfirkantsák neki a papírra. Az angol „down under” kifejezés egy szleng Ausztráliára. De persze az is lehet, hogy csak poénkodni próbált.

Az amerikai elnök mindenesetre ezután a kamera felé fordult, és bejelentette az új együttműködést, ekkor viszont már sikeresen eszébe jutott, hogy „Morrison miniszterelnök” – írta a Guardianra hivatkozva a Telex.

 

(Kiemelt kép: Joe Biden Az Egyesült Államok elnöke virtuális sajtótájékoztatót tart Boris Johnsonnal a brit miniszterelnökkel (jobbra) és az ausztrál pasassal, aki egyébként Scott Morrison miniszterelnök, a Fehér Házban, Szeptember 15-én, 2021. Brendan Smialowski / AFP)