Védelmi megállapodást kötött a brit, az amerikai és az ausztrál kormány

A cél, hogy visszaszorítsák Kínát az indiai- és a csendes-óceáni térségben.

2021. szeptember 16., 07:41

Szerző:

Új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását jelentette be a brit, az amerikai és az ausztrál kormány. A kezdeményezés elsődleges célja az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, amely a három ország közleménye szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitását hivatott fenntartani, írja az MTI. Az AUKUS kezdeményezést szerda éjjel jelentette be Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, Joe Bidennel közösen. 

Tizennyolc hónap után jutott egyezségre a három ország, melynek eredményeként Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókhoz jut. Azonban csak a meghajtás lesz nukleáris, Ausztrália ugyanis változatlanul teljesíteni kívánja nukleáris fegyvereket nem hadrendben tartó országként vállalt összes kötelezettségét. A BBC szerint ez a megegyezés célja, hogy kontroll alatt tartsa az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet. Boris Johnson szerint a térségben egyre intenzívebbé válik a geopolitikai versengés, és egyelőre megoldatlan területi viszályok parázslanak, potenciális fellángolási pontokkal. Fontos kiemelni, hogy az egész világon csak néhány országnak vannak nukleáris meghajtású tengeralattjárói, éppen ezért nagy horderejű döntés, ha valamely nemzet úgy dönt, hogy szert tesz erre a félelmetes erejű kapacitásra.

A kezdeményezés abból a szempontból sem elhanyagolható, hogy számos munkahely létrehozását is elő fogja segíteni az Egyesült Királyságban. A Downing Street hangsúlyozta: az AUKUS konkrét megnyilvánulása annak a brit törekvésnek, amelynek célja a hasonló gondolkodású szövetségesekkel fenntartott védelmi, biztonsági és külpolitikai kapcsolatok elmélyítése. A megállapodás egyben tükrözi a három országot összekötő, egyedülálló szintű bizalmat és együttműködést is, amelynek egyik kifejeződési formája a Five Eyes szövetségben folytatott, kiterjedt közös hírszerzési tevékenység – áll a brit kormány közleményében. A Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.

(Kiemelt kép: Egy ausztrál hadihajó 20 bajba jutott halászon segít 2021. május 15-én. Johanes Christo / NurPhoto via AFP)