Nagy-Britanniában terrorszervezetté nyilvánítják a Wagner csoportot

A Wagner orosz zsoldoscsoport terrorszervezetté nyilvánítására készül a brit kormány - jelentette be szerdán a brit belügyminiszter.

2023. szeptember 6., 14:24

Szerző:

Egy rendelettervezet alapján a Wagner-csoport tulajdonában lévő vagyontárgyakat terroristatulajdonnak nyilvánítják, és elkobozzák. Illegális lesz a csoporthoz való csatlakozás és annak támogatása, és akár 14 évi börtönnel is büntethetik – hangsúlyozta a minisztérium közleménye.


Suella Braverman brit belügyminiszter „erőszakos és pusztító” szervezetként írta le a Wagner csoportot, amely „Vlagyimir Putyin Oroszországának katonai eszközeként működött a tengerentúlon”. A Wagner-csoport Ukrajnában, a Közel-Keleten és Afrikában fosztogatásokban, kínzásokban és „barbár gyilkosságokban” vesz részt, és fenyegetést jelent a globális biztonságra. „Egyszerűen és világosan szólva ők terroristák” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a rendelet ezt tisztázza majd az angol törvénykezésben.


A rendelet, amelyet jóváhagyásra a parlament elé terjesztenek, várhatóan szeptember 13-án lép életbe. Azt követően bűncselekményt követ el az, aki a csoporthoz tartozik vagy támogatja, szervezi vagy részt vesz a találkozóin és nyilvánosan viseli a logóját.


A Wagner zsoldoscsoport Szíriában, Líbiában és egy sor észak- és nyugat-afrikai országban működik. Több ezer büntetését töltő elítéltet toborzott orosz börtönökből, hogy Ukrajnában harcoljanak.


A csoportot rövid júniusi lázadása miatt Vlagyimir Putyin árulónak minősítette. A csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal és több tisztjével augusztus 23-án repülőgép-szerencsétlenség végzett.


Prigozsin ellen Nagy-Britannia 2020-ban vezetett be szankciókat, majd 2022 márciusában azokat az egész Wagner csoportra kiterjesztette, idén júliustól pedig a Közép-Afrikai Köztársaságban, Maliban és Szudánban a csoporttal személyes vagy üzleti kapcsolatban állókat is szankciók alá vonta.
A brit parlament külügyi bizottsága már júliusban célzottabb szankciókat sürgetett a Wagner-csoport mögött álló „szervezetek hálója” ellen.

(Kiemelt képünk: Prigozsin az orosz hadsereg felsőbb vezetői előtt álló Wagner-harcosokhoz szól egy meg nem nevezett helyen ezen a kézzel fogható felvételről készült videón, amelyet 2023. május 5-én tettek közzé a Konkordia sajtószolgálatának Telegram-fiókján via AFP)