Náci sasból készít békegalambot Uruguay

A három és fél mázsás sas egy elsüllyedt német páncéloshajóról származik, amit a kapitánya süllyesztett el, mielőtt öngyilkosságot követett el.

2023. június 17., 19:14

Szerző:

Uruguayban beolvasztják azt a náci bronzsast, amelyet egy, a második világháború idején elsüllyedt német romboló roncsában találtak 17 évvel ezelőtt. A sasból egy művész békegalambot készít.

Az erőszaknak és a háborúnak ezt a 350 kilogrammos jelképét a béke és az egység jelképévé alakítjuk – jelentette ki Luis Lacalle Pou, a dél-amerikai ország elnöke.

A kétméteres szárnyfesztávolságú bronzmadár valaha a német haditengerészet állományába tartozó Admiral Graf Spee nevű, Deutschland osztályú páncéloshajó farát díszítette.

A hajót a második világháború elején Montevideo előtt süllyesztett el saját legénysége a három brit cirkálóval vívott Rio de La Plata-i csata után pár nappal. A hajó parancsnoka, Hans Langsdorff sorhajókapitány a csatában megrongálódott páncélos, a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb hajójának elsüllyesztése mellett döntött 1939. december 17-én, három nappal később pedig öngyilkosságot követett el.

A szobrot 2006-ban találták meg a La Plata folyó torkolatában az uruguayi felségvizeken folytatott tízéves keresés eredményeként. A sast kiemelő vállalkozás és az uruguayi haditengerészet azt tervezte, hogy a szobrot eladják, a bevételen pedig megosztoznak. Az uruguayi kormány azonban ellenezte az eladást, attól tartva, hogy a szobor neonáci ereklyévé válik. Hosszú jogi csatározás után végül az uruguayi legfelsőbb bíróság az uruguayi állam kizárólagos tulajdonának nyilvánította a tárgyat.

A leginkább absztrakt szobrairól ismert Pablo Atchugarry uruguayi művészt bízták meg a bronz békegalamb elkészítésével, a sas novemberre születhet újjá galambként.

(Fotó: A La Plata folyóban megtalált náci bronzas, ahogy kiemelik a vízből 2006-ban. HO / ALFREDO ETCHEGARAY / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.