Elképzelhető, hogy Moszkva nem finanszírozza tovább a Wagner-csoportot

Reális esély van arra, hogy az orosz kormány nem finanszírozza tovább a Wagner orosz katonai magáncég tevékenységét - közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium.

2023. augusztus 13., 11:35

Szerző:

Amennyiben az orosz állam többé nem fizet a Wagnernek, elképzelhető, hogy a fehérorosz hatóságok lesznek a zsoldoscsoport következő támogatói – tette hozzá a tárca, felhívva a figyelmet arra, hogy egy ilyen jellegű finanszírozás terheket róna Minszk költségvetésére is.

A Wagner-csoporton belül a minisztérium értesülései szerint létszámleépítés is történik, és a pénzügyi nyomás miatt a költségeket a fizetések visszavágásával is igyekeznek csökkenteni.

Napi jelentésében a minisztérium azt is tudatta, hogy az orosz állam lépéseket tett a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin több üzleti érdekeltsége ellen azt követően, hogy a magáncég vezetője júniusban kudarcba fulladt  lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen.

A sikertelen lázadás után Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta. Az elnök közlése szerint a 86 milliárd 262 millió rubelből, amelyet a Wagner fenntartására fordítottak, több mint 70,3 milliárd rubel (több mint 276 milliárd forint) jutott pénzbeli juttatásra, az ösztönző kifizetésekre pedig 15,8 milliárd rubel (több mint 62 milliárd forint). Emellett, mint mondta, 110 milliárd 179 millió rubelt (több mint 433 milliárd forintot) költöttek biztosítási kifizetésekre.

(Kiemelt kép: egy nő pózol egy fényképen a Wagner-csoport katonai járműve előtt 2023. június 24-én a Don-i Rostovban, Oroszországban. Fotó: Feodor Larin / Anadolu Ügynökség via AFP)

 

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.