Lengyelország akár az EU klímacsomagját is megvétózhatja

Morawiecki egy interjúban azt mondta, a konfliktusok ellenére maradna az unióban. Az EU-s vezetők viszont nem örültek a kijelentéseinek.

2021. október 25., 17:42

Szerző:

A lengyel miniszterelnök nem zárja ki, hogy Lengyelország blokkolja az EU-s a klímacsomag elfogadását az uniós konfliktusai miatt. Mateusz Morawiecki erről és az uniós források esetleges visszavonásáról a Financial Times című lapban hétfőn megjelent interjúban nyilatkozott – írja az MTI.

Az EU és Lengyelország konfliktusát a lengyel alkotmánybíróság egy döntése élezte ki, amely szerint az uniós jog lényeges részei nem összeegyeztethetők a lengyel alkotmánnyal. Az AB határozatot a Bizottság és több más állam is rendkívül problematikusnak tartja, mivel ürügyet adhat a nemzeti-konzervatív PiS-kormánynak arra, hogy figyelmen kívül hagyja az Európai Bíróság (EB) neki nem tetsző döntéseit – írja a Presse. Ráadásul évek óta bírálják Varsót a lengyel igazságszolgáltatás reformja miatt is. Ursula von der Leyen EB-elnök bejelentette, blokkolni fogja a Lengyelországnak nyújtott több milliárdos uniós járvány miatti támogatást, amíg az ország vissza nem von bizonyos igazságügyi reformokat.

Morawieck a Financial Times kérdésére, miszerint Lengyelország kész-e az uniós pénzek miatt megvétózni bizonyos kulcsfontosságú uniós döntéseket, például a klímacsomag elfogadását, úgy reagált: „Mi is történne, ha az EB kirobbantaná a harmadik világháborút? Amennyiben ezt megtenné, védeni fogjuk jogainkat minden rendelkezésünkre álló fegyverrel”. Úgy látta: a lengyel helyreállítási terv jóvá nem hagyásával az EB sérti az uniós jogot. Az uniós eszközöket „előbb-utóbb kifizetik” – jegyezte meg, majd folytatta: minél később kerül rá sor, annál erőteljesebb bizonyítéka lesz ez annak, hogy az EB „hátrányos megkülönböztetést, diktátum típusú hozzáállást” alkalmaz. Szerinte a késleltetett kifizetés sérti a jogállamiságot.

A múlt héten a vezető európai politikusokkal Brüsszelben folytatott beszélgetéseit Morawiecki „nagyon kielégítőnek” nevezte, mindazonáltal megjegyezte: amennyiben az EB kompromisszumot akar elérni, vissza kell, hogy vonja szeptemberi döntését a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájáról. Az EB szankciókat kezdeményezett amiatt, hogy Varsó nem hajtja végre az EU Bírósága döntését a kamara felfüggesztéséről.
Morawiecki viszont megerősítette: Varsó a korábbi tervek alapján a Brüsszel által kifogásolt fegyelmi kamara szétoszlatására készül. A vonatkozó jogszabály elkészült, legkésőbb az év végéig bemutatják – jelentette be.

A kormányfő az interjúban ismételten elutasította, hogy a lengyel–uniós vita nyomán Lengyelország elhagyhatná az EU-t. Az EU Bizottság szóvivője hétfőn közölte, hogy nem kommentálja az elhangzottakat. Elvben azonban világossá tette, hogy az Európai Unió nagyon sikeresen hozzájárult a tagállamok közötti tartós békéhez, és hogy a háborús retorikának nincs helye az uniós országok egymás közötti, illetve a tagállamok és az uniós intézmények közötti kapcsolatokban.

Lukas Mandl, az ÖVP EP-képviselője Morawiecki kijelentéseivel kapcsolatban a Twitteren azt írta: „Ez a viselkedés teljesen túlmegy a határon”. Mint írta, nem szabad elfelejteni, hogy „mindezt Lengyelország polgáraiért tesszük”. „Megérdemlik a jogállamiságon alapuló struktúrákat. Ilyen nyelvezettel soha semmit nem érhet el egy kormány” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő kezet fog II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának átadásán a krakkói Várban 2021. február 17-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.