Sebastian Kurz megtört, bejelentette lemondását

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz az ellen irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán.

2021. október 9., 20:20

Szerző:

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellen irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át – közölte az MTI. 

Szombat reggel Kurz még azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs lemondani, azonban úgy tűnik, hogy ez az elhatározás ez nem tartott sokáig. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kancellár újfent visszautasította az ügyészségi eljárásban ellene megfogalmazott gyanút. Kijelentette, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, és a politikusokkal sem bánhatnak másképp vagy jobban, mint bárkivel, de rosszabbul sem. Hozzátette, hogy az ártatlanság vélelme őt is megilleti – emelte ki a politikus. 

Pénteken több politikus is bejelentette, hogy nem kíván közösen dolgozni Sebastian Kurz kancellárral. Ennek oka a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség, akik vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódnak Kurz közvetlen környezetében. Mindkét zöldpárti politikus egyetértett abban, hogy a Kurz elleni korrupciós vádak, az 1,3 milliós közpénzekkel való visszaélés gyanúja elég súlyos ahhoz, hogy a kancellár folyamatosan a vádak visszautasításával legyen elfoglalva, ahelyett, hogy a munkáját végezné.

(Kiemelt kép: Bécs, 2021. október 9. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség három napja házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban, a kancellárral szemben korrupciós vádak fogalmazódtak meg. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna.)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).