Sebastian Kurz megtört, bejelentette lemondását

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz az ellen irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán.

2021. október 9., 20:20

Szerző:

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellen irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át – közölte az MTI. 

Szombat reggel Kurz még azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs lemondani, azonban úgy tűnik, hogy ez az elhatározás ez nem tartott sokáig. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kancellár újfent visszautasította az ügyészségi eljárásban ellene megfogalmazott gyanút. Kijelentette, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, és a politikusokkal sem bánhatnak másképp vagy jobban, mint bárkivel, de rosszabbul sem. Hozzátette, hogy az ártatlanság vélelme őt is megilleti – emelte ki a politikus. 

Pénteken több politikus is bejelentette, hogy nem kíván közösen dolgozni Sebastian Kurz kancellárral. Ennek oka a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség, akik vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódnak Kurz közvetlen környezetében. Mindkét zöldpárti politikus egyetértett abban, hogy a Kurz elleni korrupciós vádak, az 1,3 milliós közpénzekkel való visszaélés gyanúja elég súlyos ahhoz, hogy a kancellár folyamatosan a vádak visszautasításával legyen elfoglalva, ahelyett, hogy a munkáját végezné.

(Kiemelt kép: Bécs, 2021. október 9. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség három napja házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban, a kancellárral szemben korrupciós vádak fogalmazódtak meg. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna.)

 

13:41

Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség, közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.

Hawaii törvényeit sértették meg azok a turisták, akik szándékosan megzavartak egy delfinrajt, mivel a helyi jogszabályok szerint nem lehet 45 méternél közelebb úszni az állatokhoz. A rendbontók ellen eljárás indult.

Benjámin Netanjahu nehezen viselte, hogy Biden elnök élesen kritizálta őt az izraeli tüntetések nyomán, ezért leszögezte, országa „szuverén ország, amely nem külföldi nyomás hatására hoz meg döntéseket.”