Milliók élete múlhat az oroszok végső döntésén

Az ukránok szerint Oroszország nem fogja betartani korábbi ígéretét a gabonaexporttal kapcsolatban.

2022. július 25., 09:48

Szerző:

Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerválság enyhítését célzó, mérföldkőnek számító megállapodás aláírása után nem indul újra a gabonaexport a remélt ütemben, mert az odesszai kikötőre mért orosz légicsapás annak bizonyítéka, hogy az oroszokban nem lehet megbízni.

A támadást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „barbárságként” aposztrofálta, és hozzátéve, hogy Moszkva nagy valószínűséggel nem fogja betartani korábbi ígéretét. 

Az ukránok szerint a csapás miatt komoly kétségek merültek fel a megállapodás jövőjét illetően, amely lehetővé teszi az ukrán gabonahajók számára, hogy biztonságos folyosókon közlekedjenek, elkerülve a Fekete-tengeren telepített aknákat.

Zelenszkij gazdasági tanácsadója, Oleh Usztenko vasárnap az ukrán televíziónak elmondta, hogy Ukrajna képes akár 60 millió tonna gabonát exportálni a következő kilenc hónapban, de ez akár 24 hónapig is eltarthat, ha a kikötők biztonságát nem tudják garantálni 

– írja a Guardian nyomán az Index.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán tűzoltók tüzet oltanak Odessza kikötőjében, miután rakéták csapódtak be a kikötőbe 2022. július 23-án. Fotó: STR / Odessza Városi Tanács Telegram-csatorna / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.