Milliárdos üzletember építheti újjá a világ legnagyobb repülőgépét

Az ukrajnai invázió első heteiben az oroszok elpusztították a világ legnagyobb repülőgépét, az Antonov An-225 Mriját. A járművön épp a hosztomeli repülőtéren végeztek karbantartási munkálatokat, amikor megjöttek az oroszok, így nem lehetett vele elmenekülni.

2022. június 30., 17:38

Szerző:

A 285 tonnás, 84 méter hosszúságú repülőgép azonban lehet, hogy hamarosan újjáéled – adta hírül a 24.hu.

Richard Branson milliárdos üzletember ugyanis ellátogatott az Antonov repülőtérre, az ukrajnai orosz invázió egyik leghevesebb csatájának helyszínére, hogy tárgyaljon a sérült leszállópálya felújításáról, és megnézze a világ legnagyobb teherszállító repülőgépének roncsait. Davyd Arakhamia, az ukrán kormánypárt képviselője személyesen vezette körbe Bransont a Hosztomel városában található területen, írja a Business Insider.

A politikus Telegram-csatornáján később azt írta, hogy a Virgin Airlines alapítója azt mondta, készen áll a reptér rendbetételére, és attól sem zárkózott el, hogy újra felépítse a világ legnagyobb teherszállító repülőgépének, az Antonov An-225 Mrijának egy új változatát. Branson hivatalosan nem nyilatkozott erről, ahogy a Virgin Galactic sem.

A hvg szerint a Mrija (Álom) 1988-ban mutatkozott be a nagyközönség előtt, és nagyjából másfélszer termetesebb volt, mint az akkori legnagyobb repülőgép. A hatalmas gépet 2001 óta teherszállításra használták, egy 2009-es repülés során pedig rekordot állított fel, amikor 187,6 tonnányi rakománnyal emelkedett az égbe.

(Ukrán katona az Antonov repülőtéren Hosztomelben 2022. május 5-én. Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency via AFP)