Militarizálják az orosz diákokat: elképeszető módszerekkel szivárgott be a háború az iskolákba

Iskolai foglalkozásokon tanítják a fegyverfogást, úszónadrág helyett egyenruhában, kalasnyikov-másolattal a hátukon úsznak az orosz diákok. 

2023. június 9., 11:30

Szerző:

Iskolákban propagálják a háborút Oroszországban. A propaganda elsősorban a szegényebb rétegre lő, célja, hogy ha elérik a megfelelő kort, belépjenek a hadseregbe, legyen utánpótlás. Mindenfélét ígérnek nekik, többek közt azt, hogy hősök lehetnek – idézi Greg Yudint, a Princeton Egyetemen kutató orosz szociológust az RTL.

Ha csak a diákok húsz százalékát győzik meg, már az is rengeteg orosz katonát jelent 

 – nyilatkozta a szakember.

A Fontos beszélgetések nevű programot tavaly szeptemberben indították, amely szerint minden hétfőn reggel nyolckor a tanulók az iskolában felvonják az orosz zászlót a nemzeti himnusz kíséretében, majd egyórás foglalkozás során az orosz történelem fontos mérföldköveit ismertetik, és ez olyan programokkal egészül ki, mint a Leckék a bátorságról vagy a Hősök közöttünk, amelyeken a gyerekeknek többek között katonák hőstetteiről kell verseket írni és szavalni. 

De készítettek színes-szagos videós segédtananyagot az orosz hírszerzés történetéről, vagy Magnyitogorszkban egy úszóversenyen a diákok katonai egyenruhában ugrottak a medencébe a hátukon nem igazi, de annak tűnő Kalasnyikovval. Máshol matek órán céltáblán papírcsillagokkal számolták össze a golyó ütötte lyukak eredményét.

Az egyetemeken ősszel kerül be a kötelező tantervbe Az orosz államiság alapjai című kurzus. A szociológus szerint Putyin orosz kivételességről alkotott világképét fogják bemutatni, valamint azt, hogy a nyugati dominancia ellen az elmúlt 1000 évben vívott harc még további 1000 évig folytatódni fog. 

Tavaly elfogadtak egy olyan jogszabályt is, amely alapján létrehoznak egy hazafias ifjúsági szervezetet az Úttörőmozgalom mintájára. A közvélemény-kutatások szerint ennek leginkább az 55 év felettiek örülnek, vagyis nem épp a célkorosztály – írja az RTL.

Daniil Ken, a Tanárok Szövetsége független orosz szakszervezet vezetője azt mondta, a propaganda minden szintre kiterjed, az óvodától az egyetemig, és „megpróbálják az összes diákot közvetlenül bevonni a háború támogatásába”. Oroszországban kicsivel kevesebb mint tizennyolcmillió diák tanul.

Szergej Kravcov oktatási miniszter szerint az intézkedések célja, hogy „a mostani generáció teljesen más hagyományok között, büszke hazafiként nőjön fel”.

(Kiemelt képünkön: A gyerekek könnyű álruhában úsztak, ami akadályozza a vízben való mozgást. A 15 és 18 év közötti tinédzserek egy valódi Kalasnyikov támadófegyver 3,6 kilós súlyú pontos másolatával úsztak egy magnyitogorszki úszóversenyen a diákok. Fotó: SOTA Twitter.)

19:32

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek Kijevbe kihelyezett mostani tanácskozása nemcsak az Ukrajnával való szolidaritás jelentős megnyilvánulása, hanem egy új lépés Európa megerősítése felé, amely ezzel vezető és kezdeményező szerepet szerez magának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az értekezlet résztvevői előtt mondott beszédében.