Az ír miniszterelnök személyesen tárgyalt Zelenszkijjel Kijevben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott Micheál Martin ír miniszterelnökkel, aki az ukrán-ír kapcsolatok történetében először látogatott Ukrajnába.

2022. július 6., 19:48

Szerző:

Martin elmondása szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta új fejezet nyílt Ukrajna és Írország kapcsolataiban.

Ukrajna hálás Írországnak, amiért támogatja államunk szuverenitását és területi integritását, támogatja európai törekvéseinket, valamint népünket, amely kénytelen volt külföldön keresni menedéket az ellenségeskedések elől ukrán földön – mondta Zelenszkij a Micheál Martinnal folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

Az elnök emlékeztetett, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta Írország vízum nélkül beengedi az ukránokat. Ír barátaink teljes mértékben megértik a fenyegetéseket, amelyeket ez az orosz háború jelent Ukrajna és az egész demokratikus világ ellen – tette hozzá.

A tárgyalások során az államfő és az ír miniszterelnök megvitatta az e fenyegetésekre adandó közös válaszokat, különösen az élelmezésbiztonság, az energiaügy és az Orosz Föderáció elleni új, hetedik szankciócsomag előkészítése kérdéseit.

Zelenszkij tájékoztatta Micheál Martint a front helyzetéről, különösen Ukrajna déli és keleti részén, valamint az ország pénzügyi és humanitárius szükségleteiről. A felek megállapodtak abban, hogy együtt fognak dolgozni annak érdekében, hogy Ukrajna minél gyorsabban az Európai Unió teljes jogú tagja legyen.

 

Oroszország brutális háborúja e csodálatos demokratikus ország ellen a nemzetközi jog súlyos megsértése. Ez mindannak a megsértése, amit Írország képvisel, és ezt nem fogjuk eltűrni 

– mondta Micheál Martin.

 

Írország miniszterelnöke elmondta, hogy ellátogatott többek között Irpinre és Bucsára, ahol saját szemével látta a háború következményeit. Beszélt a helyi lakosokkal is, akik beszámoltak neki az oroszok brutalitásáról az említett települések ideiglenes megszállása idején, valamint az újjáépítés szükségességéről.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Micheal Martin ír miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. július 6-án. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.