Huszonhat holttest került elő titkos sírokból

Legalább 26 holttestet találtak titkos sírokban a mexikói Tecoman településen, a nyugati Colima államban.

2023. április 28., 11:47

Szerző:

„Eddig tíz titkos gödröt találtak, benne 26 ember maradványaival és csontjaival” – közölte Héctor Javier Peńa, a colimai eltűntekkel foglalkozó különleges ügyészség vezetője egy közleményben.

A maradványokat drónok és kutyák segítségével találták meg Cerro de Ortega településen, Tecoman településen, ahol 2018 óta számos titkos temetést azonosítottak. Az ásatások folytatódnak, és a hatóságok nem zárják ki, hogy további maradványok is lehetnek.

A Csendes-óceán partján fekvő Colima állam a kábítószer-kereskedelmi útvonal egyik jelentős állomása: a kikötőket a csempészek kábítószer vagy olyan anyagok csempészésére használják, mint a fentanil, egy opioid fájdalomcsillapító, amely akár ötvenszer erősebb lehet a heroinnál.

Mexikóban több mint 340 000 gyilkosságot és mintegy százezer eltűnést jegyeztek fel, amelyek elkövetését többnyire bűnözői csoportoknak tulajdonítanak, amióta 2006 végén harcot indítottak a kábítószer-kereskedők ellen.

(Kiemelt kép: archív – törvényszéki szakértők dolgoznak a tetthelyen, ahol 2018. október 27-én agyonlőttek egy férfit Pipila szomszédságában, a mexikói Sinaloa állambeli Culiacanben. Fotó: Rashide Frias / AFP)