Metróépítés miatt áthelyezték Toulouse jelképét

A dél-franciaországi Toulouse-ban, a város harmadik metróvonalának építési munkálatai miatt csütörtökön a település szimbólumának számító, 1000 tonna súlyt meghaladó diadalívet eredeti helyétől 33 méterre egy átmeneti helyre költöztették át.

2023. szeptember 1., 14:34

Szerző:

A diadalív áthelyezésére azért volt szükséges, mert az új metróvonal egyik állomása a tervek szerint közvetlenül a diadalív alatt lesz. Az áthelyezést megelőző munkálatok hét hónapja kezdődtek.

Az emlékmű megőrzésével megbízott cég, az Arc & Sites több alternatív javaslatból – az emlékmű helyben tartása betoncölöpökön, vagy teljes szétszedése és újbóli összerakása helyett – az áthelyezés mellett döntött. Az emlékmű áthelyezése munkagépekkel három órán át tartott.

Az antik római építészeti és modern art deco elemekkel díszített, Toulouse történelmi központjában álló diadalívet, Léon Jaussely (1875-1932) tervei alapján készítették el, az építkezés 5 éven át, 1923-1928 között zajlott.

Habár sokan csak általános háborús emlékműként tekintenek a diadalívre, az valójában Haute-Garonne megye első világháborús hősi halottjainak és túlélőinek állít emléket.

A tervek szerint a diadalív 2027-ben kerül vissza eredeti helyére, a metróvonal megépítése és azt követő felszíni munkák befejezése után.

(Kiemelt kép: a metró leendő vonalán végzett munkálatok miatt 30 méterrel távolabb helyezik Toulouse város szimbólumát 2023. augusztus 31-én. Fotó: Frederic Scheiber / Hans Lucas via AFP)