Megregulázzák a menekülteket segítő civileket

Azonnali segítségnyújtást szorgalmaz, és tiltja a menekültek áthelyezését az egyik civilhajóról a másikra a római belügyi tárca új szabályzata, amelyet Matteo Piantedosi belügyminiszter a szerda esti kormányülésen mutatott be.

2022. december 29., 08:42

Szerző:

Az év utolsó kormányülésen elfogadták a migrációra, valamint a menekülteket segítő nem kormányzati szervezetek (NGO) földközi-tengeri tevékenységére vonatkozó intézkedéscsomagot. A törvényrendelet az olasz közlönyben való megjelenésével lép hatályba a következő napokban. A jogszabályok részleteit majd a parlament dolgozza ki. 

Az intézkedéscsomag tartalmát Luca Ciriani, a parlamenttel való kapcsolatokért felelős miniszter jelezte előre a RAI1 köztelevíziónak nyilatkozva. Elmondta, hogy az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó rendelet mindenekelőtt a menekülteket szállító nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóinak tevékenységét kívánja szabályozni „korlátozásokkal és szankciókkal”.

„Olaszország nem lehet az egyedüli célállomása az Észak-Afrikából induló migrációnak. Az NGO-k nem tevékenykedhetnek szabályok nélkül (..) a belügyminiszter világos szabályokat akar lefektetni, melyek megsértése esetén szankciók lépnek életbe. Úgy gondolom, egy komoly országnak ezt kell tennie” – mondta Luca Ciriani. 

Matteo Piantedosi korábban jelezte, hogy még az év vége előtt új magatartási kódexet akar bevezetni a Földközi-tengeren aktív civilhajók számára. 

A jelenlegi gyakorlat szerint a Líbia és Olaszország közötti tengeren tucatnyi, kettő kivételével külföldi NGO által fenntartott hajó tartózkodik, melyek a fedélzetre emelt embereket majdnem kizárólag a dél-olaszországi partokra szállítják. 

A belügyminisztérium tervezete szerint az olasz kikötőkben csak azok a hajók köthetnek ki, melyek az első csoport fedélzetre vétele után azonnal biztonságos kikötő megjelölését kérik az olasz hatóságoktól, és el is indulnak a megjelölt helyszínre. 

A rendelkezés elfogadhatatlannak tartja, hogy a mentést hirdető civilhajók napokig várakozzanak annak érdekében, hogy minél több embert össze tudjanak gyűjteni. Az olasz hatóságok számára kizáró tényezőnek számít az is, ha a csoportokat az egyik civilhajóról a másikra helyezik át. Mindez ugyanis nem mentési műveletre, hanem szervezett migrációra utal a belügyminisztérium olvasata szerint. 

Az új biztonsági intézkedések között szerepel az előírásokat megsértő hajók lefoglalása és megbírságolása akár ötven ezer euróig terjedő összeggel. 

Róma azt is akarja, hogy a külföldi felségjelzésű hajókon kezdődjék meg a nemzetközi menedékkérelmet igénylők azonosítása az esetleges áthelyezések felgyorsítása érdekében. Matteo Piantedosi soha nem titkolta nézetét, miszerint a civilhajókkal érkezőket a hajót működtető szervezet országának kell befogadni. 

Csütörtök reggel várják Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking nevű hajó érkezését 113 emberrel a fedélzetén. Az SOS Mediterranee francia szervezet hajója 2015 óta szállítja az embereket az olasz partokra: idén novemberben történt meg először, hogy a hajó a franciaországi Toulon kikötőjébe ment, majd újabb mentőútra indult, és most ismét Olaszországba tért vissza. 

A belügyi tárca adatai szerint az év eleje óta szerda estig több mint 102 ezren érkeztek az olasz partokra. Tavaly ugyanekkor a számuk 66 ezer felett volt.

(Kiemelt képünk: Menekült gyerek ül egy Franciaország feliratú kartondobozban az Ocean Viking mentőhajó fedélzetén 2022. november 10-én Olaszország és Korzika között. Franciaország 2022. november 10-én közölte, hogy engedélyezi a több mint 200 menekültet szállító mentőhajó kikötését déli partjainál és utasainak kiszállását, és élesen bírálta Olaszországot, amiért nem fogadta be őket. Fotó: Vincenzo Circosta / AFP)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést.