Tengervizet ittak: ötezer kilométeren át utazott négy nigériai férfi egy hajólapáton

A túlélők egyike, a 35 éves Roman Ebimene Friday elmesélte, hogy egy halász segített neki felkapaszkodni a nigériai Lagos kikötőjében horgonyzó hajó hatalmas kormánylapátjára. Legnagyobb megdöbbenésére ott már három másik menekülő is kuporgott.

2023. augusztus 3., 10:00

Szerző:

A négy menekült azonban inkább segített egymásnak és egy hálót vontak a kormánylapátra, ahhoz kötözték magukat.

Alvásról nem nagyon lehetett szó, egyrészt az állandó, rettenetes zaj miatt, másrészt mert féltek attól, hogy álmukban becsúsznak az óceánba. Néha jókora állatok jelentek meg a hajó közelében, amik bálnák vagy akár cápák is lehettek – idézi a férfi beszámolóját a Reuters alapján az infostart.hu

Tíz nap után elfogyott a vizük és az élelmük, mivel pedig nem tudták, meddig tart még az út, attól rettegtek, hogy lassan szomjan, illetve éhen halnak. Ezért az utolsó négy napban már tengervizet ittak.

A menekülők úgy vélték, hogy Európába tartanak, ezért igencsak elkeseredtek, amikor az 5600 kilométeres út után a brazil partiőrség hozta őket szárazföldre.

A Reuters szerint az anyagi nehézségek, a politikai bizonytalanság és a bűnözés még sok afrikait fog arra kényszeríteni, hogy akár élete kockáztatásával is, de megpróbáljon eljutni egy másik országba.

„Minden eddiginél fontosabb, hogy a magyar határt hatékonyan őrizzük, mert a szervezett bűnözés jelenléte az embercsempészés mellett már a fegyvercsempészés veszélyét is felveti” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a köztévében.

Bakondi György annak kapcsán beszélt erről, hogy

egyre nagyobb a nyomás a déli határon, tömegessé vált az illegális migráció és az elmúlt napokban fegyvereket, lőszereket, robbanóanyagot találtak az elfogott határsértőknél.

A főtanácsadó az Afrikában kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta, a Nigerben lezajlott katonai hatalomátvétel negatív hatással lehet a Száheli-övezetből útnak induló menekültek létszámára, ennek nagyságrendje pedig olyan komoly is lehet, hogy kezelhetetlen helyzetet eredményezne az Európai Unió határain.

(Kiemelt kép: illusztráció – menekültekkel teli csónak egy világítótorony mellett az olaszországi Lampedusán 2022. augusztus 04-én. Fotó: Valeria Ferraro/Anadolu Agency/AFP)