Menekülnek az orosz csapatok – állítja a Wagner vezére

Jevgenyij Prigozsin újabb éles kirohanást intézett a reguláris orosz erők vezetése és Szergej Sojgu védelmi miniszter ellen. Állítása szerint a hadijelentéseknek a fele sem igaz, miközben a hadsereg napok alatt elveszíti Bahmutot, amelyért a Wagner hónapokon át harcolt. 

2023. június 7., 09:00

Szerző:

A Wagner zsoldos csapat vezetője újabb nyilatkozatban támadta Szergej Sojgu védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, Valerij Geraszimov tábornokot – írja az Infostart.

„Most már Berhivka egy részét is elvesztették, a csapatok csendben menekülnek. Szégyen!” 

– jelentette ki a Prigozsin.

A település alig pár kilométernyire van Bahmuttól, attól a kelet-ukrajnai várostól, amelynek birtoklásáért a háború eddig leghosszabb és legvéresebb csatáját vívták a Wagner zsoldosai. Miután sikerült a településről kiszorítaniuk az ukránokat, a zsoldos csapat átadta helyét az orosz hadsereg alakulatainak és kivonult a térségből. A reguláris orosz erők azonban úgy látszik nem képesek megtartani a rengeteg áldozat árán megszerzett területet és fokozatosan feladják állásaikat.

A zsoldosvezér most azt ajánlotta a védelmi miniszternek és a vezérkar főnökének, hogy személyesen utazzanak Bahmutba és a helyszínen szedjék ráncba a csapataikat. „Rajta, meg tudjátok csinálni!” – írta üzenetében. „Ha pedig nem akkor, hősökként fogtok meghalni” – tette hozzá.

Újabb kirohanásában Prigozsin ismét a moszkvai hadvezetés szemére hányta, hogy a reguláris haderő tagjai folyamatosan támadják a zsoldosokat. Példaként említette, hogy a Bahmutból kivonuló Wagner zsoldosok útvonalát az orosz hadsereg állítólag elaknásította.

Prigozsin Wagner egyúttal cáfolta a Kreml állításait, miszerint súlyos veszteségeket okoztak az orosz erők Ukrajnának, amikor Kijev támadást kísérelt meg – írja a BBC.

„Ez egész egyszerűen egy vad és abszurd sci-fi”

– kommentálta a védelmi minisztérium közleményét.

Előzőleg Szergej Sojgu védelmi miniszter, az orosz védelmi minisztérium Telegram csatornáján azt jelentette be, hogy Ukrajna az elmúlt három napban, a rég beígért offenzívája során a front különböző szakaszain 3715 katonát és 52 harckocsit veszített – írta az MTI. „A támadási kísérletet meghiúsították, az ellenséget megállították, az orosz katonák és tisztek bátorságot és hősiességet tanúsítottak a harcokban” – hangoztatta a tárcavezető.

A miniszter szerint az ukrán fegyveres erőknek a front különböző részein megkísérelt összes offenzíváját megállították, aminek következtében az ukránok vesztesége összesen 3715 katona, 52 harckocsi, 207 páncélozott harcjármű, 134 jármű, 5 repülőgép, 2 helikopter, 48 tüzérségi löveg és 53, pilóta nélküli légi jármű. A támadás visszaverése során elszenvedett orosz veszteségeket 71 halottban és 210 sebesültben, 15 harckocsiban, 9 páncélozott harcjárművben, két egyéb járműben és kilenc lövegben adta meg.

Sojgu állításaiat azonban nem csak Prigozsin nevezte hazugságnak. Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy nincs információja arról, hogy a térségben nagyobb támadás történt volna, és ezért nem kommentálja a szerinte hamis híreszteléseket. 

Moszkva kedden közleményben utasította vissza Prigozsin állításait. Azt mondta, hogy állításai „nem felelnek meg a valóságnak”, és kitartott amellett, hogy a külváros továbbra is Moszkva ellenőrzése alatt áll.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.