Menekülnek a háború elől az ukrán férfiak

Nem telik el úgy nap, hogy ne fognának el katonaköteles férfiakat az ukrán határokon.

2022. július 19., 08:56

Szerző:

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Az elmúlt napokban újabb hét esetet jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai, számoltak be a sajtónak a Csapi Határőrosztagnál. Hatan Szlovákia irányába próbálkoztak törvénytelen eszközökkel, az egyik fiatal pedig Csapnál, a Tisza közúti átkelőn kísérelte meg a határátlépést, de nem járt sikerrel.

A kisbereznai ukrán–szlovák határon egy 23 és egy 25 éves fiatalember hamisított születési bizonyítványokat mutatott fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy mindkettejüknek 3-3 kiskorú gyermekük van.

Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5 ezer dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül.

Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsenko arról beszélt, hogy országszerte naponta átlagosan százan akadnak fel a határellenőrzések alkalmával, akik illegális úton beszerzett dokumentumokkal kísérlik meg elkerülni a mozgósítást. Még többre tehető azok száma, akik a zöldhatáron át próbálnak elmenekülni, mert nem szeretnének bevonulni a seregbe és veszélyeztetni az életüket a háborúban – írja a lap.

(Kiemelt kép: Egy ukrán katona egy elhagyatott terület romjai között sétál az ukrajnai Irpinben 2022. április 1-jén. fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.