Szigorúan titkos dokumentumokra bukkantak egy buszmegálló mögött

Utoljára az Égető bizonyíték című film volt ennyire kínosan abszurd. 

2021. június 27., 11:29

Szerző:

A brit védelmi minisztérium egy titkos dokumentációját találta meg egy járókelő egy Kent megyei település egyik buszmegállójában – írja a brit közszolgálati csatorna, a BBC híradására hivatkozva a 444. A dokumentum a Királyi Haditengerészet egyik légvédelmi rombolójáról, az HMS Defenderről, illetve annak mozgásával kapcsolatos stratégiai és hadpolitikai megfontolásokról tartalmaz bizalmas információkat. Az egyik irat azzal foglalkozik, milyen reakcióra lehetne számítani Oroszország részéről, ha a Defender megközelítené a krími félsziget partszakaszait. Egy másik tervezet a brit csapatok lehetséges afganisztáni missziójáról szól, az USA által vezetett NATO-beavatkozást követő időszakban.

A brit kormány jelezte, hogy azonnal vizsgálatot indított a dokumentumok ügyében. Ezzel párhuzamosan a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy egy alkalmazottjuk korábban beszámolt több titkos dokumentum eltűnéséről. Mintegy 50 oldalnyi iratról van szó, amiket a buszmegálló mögött egy szemétkupacnál talált meg kedd reggel a neve elhallgatását kérő megtaláló. A BBC szerint az iratok védelmi minisztérium egyik magas rangú beosztottjának irodájából kerülhettek ki valamiképpen.

 

A Defender egyébként éppen a Fekete-tengeren hajózik, és ez napok óta a hidegháborút idéző konfliktust idéz elő Nagy-Britannia és Oroszország között. Először az jelent meg a sajtóban – erről a 168 is beszámolt – , hogy egy orosz hadihajó kedden figyelmeztető lövéseket adott le a szerintük orosz vizeken hajózó brit romboló irányába, egy vadászbombázó pedig négy vízibombát dobott elé szintén figyelmeztetésül. A Reuters szemléje szerint mindezt az orosz védelmi minisztérium is megerősítette az Interfax nevű orosz hírügynökségnek. A BBC viszont később azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium tagadja, hogy az oroszok figyelmeztető lövéseket adtak volna le.

A Defender az orosz védelmi tárca szerint három kilométer mélyen hatolt be az orosz vizekre, és a figyelmeztetések után azonnal távozott. „A rombolót mindezek előtt figyelmeztették, hogy fegyvert fognak használni, ha behatol az Orosz Föderáció határain. Nem reagált erre a figyelmeztetésre” – állítja a minisztérium. A brit hadügy szerint viszont a hadihajó nemzetközi vizeken hajózott, az orosz flotta pedig lőgyakorlatot tartott, erről pedig időben értesítette a Defendert, senki nem lőtt a brit hajó felé és nem is dobott bombákat a Defender útjába. A brit hadihajó az ukrajnai Odessza kikötőjéből indult, ahol a brit és az ukrán kormány közösen épít hadihajókat. Ehhez képest a Defenderen tartózkodó újságíró arról számolt be, hogy az oroszok folyamatosan nyomás alatt tartották a hadihajót, hogy változtasson irányt, a romboló pedig teljes harckészültségbe helyezte magát. 

A helyzet abszurditását mutatja, hogy a Cohen-testvérek nagyon sötét humorú filmet forgattak a témában. A 2008-as Égető bizonyíték (Burn after reading) című alkotásban John Malkovich, George Clooney, Brad Pitt és Frances McDormand kergetnek egy hasonló bizonyítékot egy egész filmen keresztül, zsarolják vele egymást, végül persze mindenki felsül. 

 

 

(Kiemelt kép: EyePress News/AFP)