London szerint nem lőttek az oroszok a hadihajójuk felé

A brit védelmi minisztérium szerint nem történt semmi, az oroszok még bombákról is beszélnek. 

2021. június 23., 16:24

Szerző:

Cáfolta szerdán a brit védelmi minisztérium, hogy az orosz haditengerészet figyelmeztető lövéseket adott le a Fekete-tengeren egy brit hadihajó irányába. Korábban megírtuk, hogy egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren figyelmeztető lövést adott le egy brit romboló felé, legalább is ezt állította az orosz védelmi minisztérium. 

Az oroszok szerint egy őrhajójuk két figyelmeztető lövést adott le a Defender nevű brit romboló felé, miután a hajó behatolt az orosz területi vizekre. A műveletben egy Szu-24M típusú orosz katonai repülőgép is részt vett, amely figyelmeztetésként négy bombát vetett a tengerbe a Defender nyomvonalában. Az orosz katonai tárca szerint a Defender romboló a Fiolent-fok közelében sértette meg az orosz felségvizeket, és nem reagált arra a figyelmeztetésre, hogy lőttek.

Ezzel ellentétben az londoni védelmi minisztérium sajtóosztálya azt közölte, hogy a Defenderre senki nem adott le figyelmeztető lövést, a brit királyi haditengerészet hajója folytatja az áthaladást "az ukrajnai területi vizeken" a nemzetközi jognak megfelelően.

Az incidensre pont akkor került sor, amikor Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter „robbanásveszélyesnek” nevezte az Európában kialakult helyzetet és feszültségcsökkentő lépéseket sürgetett a IX. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián. Sojgu úgy értékelte, hogy „fennáll a veszélye annak, hogy a világon új konfrontáció alakul ki, amely veszélyesebb lehet, mint a hidegháború”.

 

(Kiemelt kép: EPA/LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL)