Megtörtént az első kísérleti búzaaratás Szenegálban
A szenegáli pékek szövetségének elnöke, Amadou Gaye szerint inkább az olyan helyben is jól termő terményekre kellene koncentrálni, mint a köles, kukorica vagy a cirok.
A nyugat-afrikai ország számára a búza az egyik alapélelmiszer, az belföldi igények kielégítésére azonban a teljes mennyiséget importálni kénytelen. Sürgető a kényszer a saját termesztés elérésére.
Évek óta folynak szabadföldi kísérletek egy olyan fajta után kutatva, mely értékelhető termést hoz a ztrópusi égövön. A Szenegáli Mezőgazdasági Kutatóintézet (Senegalese Institute for Agricultural Research, ISRA) négy fajta betakarítását kezdte el a kísérleti parcellákról Sangalkamban, mely Dakartól 35 kilométerre fekszik.
Három fajta egyiptomi eredetű, a negyediket pedig az intézet nemesítette ki – írja a Phys.org. nyomán a magyarmezogazdasag.hu.
Összesen öt kísérleti parcellán dolgoznak: kettő Dakar mellett, és három a Szenegál folyó völgyében. Több száz búzafajtát vizsgáltak már, mondta el az AFP hírügynökségnek Amadou Tidiane Sall, az egyik kutató. Azonban a legtöbb alkalmatlan volt a termesztésre.
A sangalkami fajtát január elején vetették el, és három hónap alatt érett be a szenegáli hideg évszakban – írja a portál. . A szenegáli agrárminiszter, Aly Ngouille Ndiaye elismerte, hogy óriási kihívást jelent a megfelelő vízforrás az öntözéshez óriási kihívást jelent. Hozzátette: a kormány a magánszektort segítve igyekszik támogatni a parcellák bővítését.
(Kiemelt kép: a Szenegáli Mezőgazdasági Kutatóintézet egyik dolgozója begyűjti a termést egy búzatáblán a Dakar melletti Sangalkamban 2023. április 7-én. Fotó: SEYLLOU / AFP)