Megszűnt a szükségállapot Csehországban

Nincs már éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgását sem korlátozzák. A járványhelyzet azonban változatlanul súlyos maradt.

2021. április 12., 08:12

Szerző:

Megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot, a fertőzés terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh kormány már nem kérte a meghosszabbítását a parlamenttől. A járvány elleni küzdelem keretét ezentúl az ilyen alkalmakra megalkotott pandémia-törvény fogja meghatározni.

A kijárási tilalom feloldásán túl hétfőtől az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhet a tanterembe, kinyitnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok, újraindult néhány szolgáltatás, és újra működhetnek a termelői piacok. Kinyitottak a könyvtárak és az állatkertek külső pavilonjai is.

 A kormányzat a járványhelyzetet azonban változatlanul súlyosnak tartja, ezért számos óvintézkedés érvényben maradt. Továbbra is kötelező például a maszkok általános használata és tilos több mint két ember gyülekezése. A sport- és kulturális rendezvények változatlanul nézők nélkül zajlanak, az üzletek többsége továbbra is zárva van, akárcsak a szolgáltatások nagyobbik része.

Csehországban az utóbbi hetekben folyamatosan javul a járványhelyzet. Felgyorsult az oltási folyamat, amelyet azonban fékez az oltóanyagok hiánya. A hivatalos statisztika szerint a vakcina első adagját eddig már több mint kétmillió ember kapta meg, közülük több mint 700 ezer már a második adagot is. Csehországban továbbra is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják. A hétvégén ismertetett egyik országos felmérés szerint a cseh lakosság jelentős része nem látna problémát abban, hogy szükség esetén akár az orosz Szputnyik V vakcinával oltassa be magát.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy férfi megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Fotó: MTI/AP | Petr David Josek)