Megsérült egy halastó gátja az erdélyi Verespatakon, elrendelték a kilakoltatást

Sérülést észleltek egy halastó gátján az erdélyi Verespatakon, és mivel egyelőre nem sikerült leereszteni a vizet, vasárnapra virradó éjszaka elrendelték a veszélyeztetett térség kilakoltatását.

2022. október 2., 11:48

Szerző:

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 268 lakost szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát, számukra Abrudbánya és Topánfalva sportcsarnokaiban és kollégiumaiban ajánlottak fel ideiglenes szállást, többségük azonban saját felelősségére megtagadta a kilakoltatást.

Környezetszennyezés nélkül megoldják a helyzetet

Hetvenen a környező településeken élő rokonokhoz mentek, mindössze 14-en vették igénybe a hatóságok által rendelkezésre bocsátott szükségszállást. A riasztást Verespatak polgármestere adta le a 112-es segélyhívón, jelezve, hogy sérülést észleltek a település felett több mint száz éve kialakított négyhektáros Taul Mare mesterséges halastó gátján. Az Alba24 helyi hírportálon közölt információk szerint egy köralakú, vélhetően az esővíz által kimosott üreg keletkezett a gáton, amely mintegy tíz méterre található a tó vizének felszínétől.

Mivel az utóbbi három-négy évtizedben karbantartás nélkül maradt halastó fenekén található vízleeresztő csatorna eltömődött, és nem sikerült a vízszintet csökkenteni, félő volt, hogy gátszakadás következik be, ezért döntöttek a kilakoltatásról.

A helyszínre vasárnap reggel megérkezett Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár is, aki leszögezte: nem zagytározóról van szó, hanem egy tiszta vizű halastóról, így környezetszennyezés veszélye nem áll fenn. A helyszínre vezényelt több mint 70 tűzoltó hat nagy teljesítményű, percenként 10 ezer liter kapacitású szivattyúval megkezdte a halastó vizének leeresztését.

(Kiemelt fotónk: Verespatak. MTI Fotó: Haáz Sándor)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.