Megsérült a Krími híd

Nagy-Britanniától kapott rakétákkal lőtték a Krímre vezető hidat. 

2023. június 23., 13:59

Szerző:

A legújabb orosz támadáshullám előtt egy nappal megsérült az Oroszország által annektált Krímet a Herszoni terület orosz megszállás alatt álló részével összekötő kulcsfontosságú híd, amelyet moszkvai közlés szerint Nagy-Britanniától kapott Storm Shadow rakéták találtak el – írja a Szabad Európa. A Krím félsziget kapujaként emlegetett hídról van szó, amely a legrövidebb útvonalat jelenti a félszigettől a dél-ukrajnai frontvonalig, így kulcsfontosságú láncszeme az orosz utánpótlási vonalnak.

Oroszország által kinevezett tisztviselők szerint megrongálódott az út a hídon, de senki sem sérült meg, és alternatív közlekedési útvonalakat nyitottak meg.

Oroszország 2014-ben törvénytelenül annektálta a Krímet. Ukrajna megfogadta, hogy visszafoglalja.

A várva várt ellentámadás kezdete óta az ukrán hadseregnek több falut is sikerült visszafoglalnia az oroszoktól Dél-Ukrajnában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ez a Maxar Technologies által kiadott kézi műholdkép a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi híd, valamint a vasútvonal egyes szakaszainak javítását mutatja közelről 2022. október 12-én. Fotó: AFP / Műholdfelvétel ©2022 Maxar Technologies)