Megöltek egy fekete bőrű fiatalt a rendőrök Minnesotában, feldühödött tömeg vonult a rendőrség elé

A 20 éves fiút azért állították meg, mert a szabályokkal ellentétben légfrissítő lógott a visszapillantó tükörről. A rendőrök akkor lőttek, amikor a fiú tovább akart hajtani.

2021. április 12., 10:02

Szerző:

Tiltakozások robbantak ki vasárnap délután az amerikai Minnesota államban azután, hogy egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg. A halállal végződő eset Minneapolis Brooklyn Center nevű negyedében történt, mintegy 16 kilométerre attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd.

A helyi rendőrfőnök közleménye szerint a hatósági igazoltatás során kiderült, hogy a 20 éves Daunte Wright ellen elfogatóparancs van érvényben. Megpróbálták őrizetbe venni, de a fiatal járművébe visszaszállva el akart hajtani a helyszínről. Ekkor az egyik rendőr rálőtt az autóra. Wrightnak ezután még több háztömbnyire sikerült elhajtania, majd nekiütközött egy másik járműnek, és meghalt. A férfinak volt egy utasa is, aki egy lövéstől könnyebben megsebesült.

A rendőrség szerint mindkét intézkedő rendőr testkamerája rögzítette az esetet. Az ügyben vizsgálat indult.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának (ACLU) minnesotai részlege szerint egy független testületnek kellene vizsgálódnia, és a szervezet követelte, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a fegyverhasználatról készült felvételeket.

A csoport szerint "mélységes aggodalmat kelt, hogy a rendőrség a jelek szerint a gépkocsi belső visszapillantó tükrén himbálózó légfrissítő miatt állította meg az autót. A rendőrség túl gyakran lép fel ilyen módon a fekete bőrűek ellen" - áll a közleményükben. Minnesotában tilos bármit ráakasztani a belső visszapillantó tükörre.

A történteket követően vasárnap este több száz fős, feldühödött tömeg kezdett tiltakozni a Brooklyn Center-i rendőrkapitányság épületénél. A rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök gumilövedékeket, fény- és könnygázgránátot vetettek be. Néhány tüntető megrongált két rendőrautót, a tömeg köveket dobált.

A rendőrellenes tüntetők már az elmúlt napokban is hevesen tiltakoztak Minneapolisban a Floyd-ügy miatt.

Tavaly május 25-én a városban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül.

Az esetről videófelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták és heves tiltakozásokat váltott ki a rendőri brutalitás miatt. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Hagyjátok abba a fekete emberek gyilkolását feliratú táblával tüntet egy nő a Minnesota állambeli Minneapolisban 2020. május 26-án. Fotó: MTI/EPA | Craig Lassig)