Meglepő gyógyszereket javasol a WHO a koronavírus kezelésére

Két újabb gyógyszer lehet hatásos a koronavírussal szemben. 

2022. január 16., 16:37

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan két új gyógyszert ajánlott a COVID-19-ben szenvedő betegek kezelésére: a baricitinib nevű ízületi gyulladáscsökkentő gyógyszert és a sotrovimab nevű monoklonális antitestet  – írja az IFL Science.

Amint arról a The BMJ szakfolyóirat korábban beszámolt, a WHO nemzetközi szakértőkből álló iránymutatás-fejlesztő csoportja határozottan javasolja, hogy a súlyos COVID-19-ben szenvedőket a reumás ízületi gyulladás kezelésére is használt, baricitinibbel kezeljék. 

A WHO szerint egyértelmű, mérsékelt bizonyítékot láttak arra, hogy a gyógyszer jelentősen javítja a súlyos fertőzések túlélését, és csökkenti a lélegeztetés szükségességét: ha azonnal beadják a koronavírusban szenvedő, veszélyeztetett embereknek. Egy tavaly év végi klinikai vizsgálat megállapította, hogy a sotrovimab korai kezelésként történő alkalmazása a COVID-19 vírusban szenvedő, nagy kockázatú betegek esetében drámaian csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás esélyét.

(Kiemelt képünk: Nyíregyháza, 2020. november 26. Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: MTI/Balázs Attila)