Nincs többé oltatlan katona, csak leszerelt oltásellenes

Megkezdték az oltatlan katonák leszerelését az USA-ban. 

2022. február 2., 18:59

Szerző:

Azonnali hatállyal megkezdik a koronavírus elleni oltást elutasító amerikai katonák leszerelését – jelentette be szerdán Christine Wormuth, az védelmi minisztérium amerikai hadseregért felelős államtitkára.

Az indoklás szerint ez a lépés elengedhetetlen a hadsereg harckészségének fenntartásához. Az intézkedés hatálya a szárazföldi hadsereg aktív állományú és tartalékos tagjaira, valamint a kadétokra terjed ki. Kivételt a jóváhagyott, illetve elbírálás alatt álló felmentéssel rendelkezők képeznek.

A Pentagon 2021 augusztusában rendelte el az oltás kötelezővé tételét az amerikai haderő katonái számára. A különböző fegyvernemekhez tartozó katonák túlnyomó többsége már megkapta a koronavírus elleni vakcinák legalább első adagját. Hetvenkilenc amerikai katona hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

„A hadsereg készültsége nagyban függ a katonák azon képességétől, hogy gyakorlatozni, mozgósítani, harcolni tudjanak és megnyerjék országunk háborúit” 

– jelentette ki Christine Wormuth  államtitkár. „A nem beoltott katonák kockázatot jelentenek a haderőre és veszélyeztetik a harckészültséget” – fűzte hozzá a tisztségviselő. A többi amerikai haderőnem, így a légierő is már megkezdte a felmentéssel nem rendelkező katonák leszerelését.

(Kiemelt kép: Egy nő kilép a COVID-19 oltási sátorból 2021. április 6-án Orlandóban, az Egyesült Államokban. Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto via AFP)

 

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.