Újabb meghiúsult kivégzés Alabama államban, a kormányzó az ítéletvégrehajtás teljes felülvizsgálatát kéri

Alabama kormányzója kezdeményezte a halálos ítéletek végrehajtásának felfüggesztését az államban, és teljes felülvizsgálatot kért, miután a múlt héten újabb elítélt esetében nem tudták végrehajtani az ítéletet.

2022. november 22., 06:23

Szerző:

Kay Ivey, Alabama kormányzója hétfőn közleményt adott ki, amelyben az állam főügyészét arra kérte, hogy állítsák le két elítélt esetében a végrehajtás időpontjának kijelölését. A kormányzó emellett arra kérte a büntetés-végrehajtásért felelős állami hatóságot, hogy indítson teljes felülvizsgálatot, és tekintse át a kivégzések folyamatát.

Az állam vezetője azután lépett, hogy csütörtökön két hónapon belül másodszor hiúsult meg halálos ítélet végrehajtása technikai okokból. Legutóbb szeptemberben kellett leállítani kivégzést, miután az elítélt több órán keresztül volt kikötözve. Júliusban csak háromórás procedúrát követően tudták végrehajtani az ítéletet, miután nem találták az elítélt vénáját.

(Kiemelt kép: a 2000. február 29-én készült fényképen a texasi Igazságügyi Minisztérium kivégzőszobája a texasi Huntsville-ben. Fotó: PAUL BUCK / AFP)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.