Elhunyt Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter

85 éves korában elhunyt Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, a TOP 09 elnöke. Az elmúlt két napot mélyaltatásban töltötte, kritikus állapotban.

2023. november 12., 10:44

Szerző:

Karel Schwarzenberg, teljes nevén Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas, Schwarzenberg hercege, a Schwarzenbergek nemesi családjának leszármazottja, 1937. december 10-én született Prágában – írja a čt24 nyomán a napunk.dennikn.sk.

Az 1948. februári államfordulat után családjával együtt külföldre költözött. Bécsben és Grazban jogot tanult, Münchenben pedig erdészetet. 1989 őszén tért vissza hazájába, és 1990. július 10-én Václav Havel csehszlovák elnök kancellárjának nevezte ki. Csehország külügyminiszteri posztját 2007 januárja és 2009 májusa, valamint 2010 júliusa és 2013 júliusa között töltötte be.

Miroslav Kalousekkel együtt 2009-ben megalapította a Top 09 nevű pártot, amelynek elnökévé választották. Később a cseh Képviselőház képviselője lett. 2013-ban indult a köztársaságielnök-választáson, de a második fordulóban alulmaradt Miloš Zemannal szemben.

Idén október 28-án megkapta Petr Pavel köztársasági elnöktől a legmagasabb cseh állami kitüntetést, a Fehér Oroszlán-rendet a politika terén szerzett érdemeiért.

(Kiemelt kép: Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter és a TOP 09 párt egykori elnöke nyilatkozott a SPOLU (Együtt) koalíció prágai választási központjában, a 2021. október 9-i prágai cseh parlamenti választásokon. Fotó: Michal Cizek / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.