III. Károly útja a trónig

III. Károly örökölte az Egyesült Királyság trónját II. Erzsébet szeptember 8-án bekövetkezett halála után – érdemes vetni egy pillantást eddigi életére. 

2022. szeptember 9., 13:57

Szerző:

Károly Fülöp Artúr György 1948. november 14-én született a Buckingam palotában. 1958 óta Wales hercege, 2021-től Edinburgh hercege, Chester grófja, Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renferew bárója, a Skót-szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere. 

Négy éves volt édesanyja megkoronázásakor, és élénken emlékszik az eseményre. Özvegy nagyanyja, Erzsébet anyakirálynő és Margit hercegnő között ült. A brit trónöröklési sorrendben édesapja, VI. György, 1952. február 6-i halála után lépett az első helyre. 

Hétéves korában a királynő és Edinburgh hercege úgy döntöttek, hogy a hercegnek jobb lesz, ha inkább iskolába jár ahelyett, hogy otthon tanulna a Buckingam palotában. A fiatal herceg 1956-ban kezdte meg tanulmányait a nyugat londoni Hill Houseban. Tíz hónappal később bentlakásos diák lett egy Berkshireben található előkészítő iskolában. Itteni tartózkodása idején vált Wales hercegévé és Chester grófjává. 

1962-ben kezdte meg tanulmányait Gordonstounban, Kelet-Skóciában, közben cserediákként két félévig egy ausztráliai gimnáziumban tanult. A Gordonstount az iskola kinevezett védelmezőjeként, kiváló tanulmányi eredményekkel zárta. 1967-től Cambridge-ben tanult, először antropológia és archeológia, majd történelem szakon. 1969-ben egy szemesztert egy walesi egyetemen töltött.

1971. március 8-tól vadászrepülő-pilóta kiképzésben részesült a Királyi Légierőnél, ám miután egy cranwelli légiparádén elájult, a tengerészetet választotta. A hat hetes kiképzés után a HMS Norfolk irányított rakétarombolón és két fregatton teljesített szolgálatot. 

1981-ben vette el feleségül Diana hercegnőt, aki ezáltal Wales hercegnőjévé vált. Két gyermekük született: a jelenleg 40 éves Vilmos herceg és a 38 éves Harry herceg. 1996-ban váltak el, de Lady Diana Spencert még ezután is a királyi család tagjaként tartották számon, és egészen 1997-ben bekövetkezett haláláig a Kensington palotában élt és folytatta közösségi és karitatív munkáját. Mikor Diana autóbalesetben életét vesztette, Károly Diana két testvérével együtt Párizsba utazott, hogy hazahozzák a volt királyné holttestét Londonba, és két fiával együtt kísérte Dianát utolsó útjára a Westminster apátságban. 

Wales hercege arra kérte a médiát, hogy tiszteljék a kis hercegek magánéletét, és hagyják, hogy úgy járhassanak iskolába, mint minden gyerek. Az elkövetkező években Vilmos és Harry herceg apjuk oldalán néha részt vett egy-egy hivatalos eseményen. 

Károly 2005. április 9-én házasodott össze Mrs. Camilla Parker Bowles-al egy polgári ceremónia keretében Windsorban. Az esküvő után Károly második felesége úgy vált ismertté, mint őkirályi fensége Cornwall hercegnője. 

Fred, Gladys és Diana – egy különös szerelmi háromszög

Károly és Camilla viszonya évtizedeken át borzolta a kedélyeket Angliában. 1970-ben találkoztak először, egy lovaspólómeccsen, és az akkor 22 éves Károly állítólag első látásra belebolondult a 24 éves Camillába. Károly békésnek és kölcsönösen boldognak írta le bimbózó kapcsolatukat, ám az élet elsodorta őket egymástól, és hamarosan szakítottak. Camilla Andrew Parker Bowles lovassági tiszthez ment feleségül, Károly Lady Dianát vette el, és mindkét házasságból két gyermek született. Diana hercegnő azonban napokkal az esküvő előtt rátalált egy ajándékra, amit Károly herceg Camillának készíttetett: egy arany karperecet, amibe az F és G betűket (Fred és Gladys, a herceg és Camilla becenevei), gravírozták. A két szerelmes képtelen volt egymástól távol maradni, 1986-tól újra egymásba gabalyodtak. Károly herceg beismerte, hogy megcsalta Diana hercegnőt, de csak azután, hogy a házasságuk visszafordíthatatlanul megromlott.

Diana 1989-ben egy születésnapi ünnepségen szembesítette Camillát azzal, hogy tud a viszonyukról. Diana Andrew Nortonnak adott interjújában azt mondta, hogy Camilla szerint ő, Diana mindent megkaphatott, amit akart, mi mást akarhat még? Erre Diana nemes egyszerűséggel azt válaszolta: a férjemet. 

1993-ban a Sunday Mirror és a People magazin is publikált átiratokat Károly herceg és Camilla egy meglehetősen botrányos telefonbeszélgetéséről. A szexuális feszültség jól érzékelhető volt kettejük között, Károly herceg még azzal is viccelődött, hogy szívesen átalakulna Camilla tamponjává. 

Miután már nem tudták tovább titkolni a viszonyt, mindketten elváltak. Diana hercegnő tragikus halála után Camillát csak lassacskán kezdték bemutatni a nyilvánosságnak, mint a herceg párját. Először 1999-ben fotózták le őket együtt, ahogy Camilla testvérének születésnapi bulijáról távoztak.

Bár 2005-ben házasodtak össze, II. Erzsébet királynő megtisztelte Camilla koronának tett fáradhatatlan szolgálatait, és a Titkos Tanács tagjává tette, végül 2022-ben platina évfordulós üzenetében jövőbeli királynéként nevezte meg. „Amikor a fiam, Károly király lesz, tudom, hogy neki és feleségének, Camillának is megadjátok majd azt a támogatást, amit nekem is megadtatok, és őszinte vágyam, hogy amikor eljön az idő, Camillát királynéként ismerjétek el, hogy folytathassa a koronának tett szolgálatát” – írta alattvalóinak II. Erzsébet királynő.

Károly herceg munkássága

Wales hercege, ma már III. Károly, az Egyesült Királyság uralkodója élete folyamán több, mint 400 non-profit szervezetet hozott létre, ahol támogatóként vagy elnökként működik közre. Ezek a szervezetek úgy váltak ismertté, mint Wales hercegének jótékonysági szervezetei és főként kiépített környezettel, globális fenntarthatósági technológiákkal, fiatalokat segítő oktatási programokkal és hitéleti kérdésekkel foglalkoznak nem csupán Angliában, hanem világszerte. Néhány példa:

The Prince's Trust Group

A csoport célja, hogy 11-től 30 éves korig terjedően segítse azokat a fiatalokat, akik esetleg nehezen boldogulnak az iskolában az életkörülményeik miatt, vagy munkanélküliek, és segítségre van szükségük ahhoz, hogy helyzetükből kitörjenek. A szervezet Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is működik, ahol az elmúlt években az őslakos közösségek támogatásával és környezetvédelmi projektekkel bővítették tevékenységüket.

The Prince's Foundation 

A „Herceg Alapítványa” 2018-ban több, a herceg által alapított szervezet összeolvadásából jött létre, változatos programjainak fókuszában a közösség- és környezetépítés van, illetve az ezzel kapcsolatos tréning és oktatás.

Royal Founding Patronages

Üzleti és karitatív szervezetek, amelyek világszerte működnek. A Business in the Community (Üzlet a közösségben) egy igazságosabb társadalomért és a fenntartható jövőért dolgozik. A British Asian Trust a dél-ázsiai mélyszegénységben élők számára szervez különböző támogató programokat. Az In Kind Direct Angliában cégek által felajánlott adományokat oszt szét az arra rászoruló szervezetek között. A Professional Teaching Institute olyan pedagógusokon segít, akik elvesztették a hivatásuk iránti szenvedélyüket. The Royal Drawing School tanulmányrajzok oktatására fókuszál, 10-18 éves korig biztosít képzőművészeti kurzusokat fiatal művészek számára. A Turquise Mountain Trust pedig történelmi városrészek újjáépítésén, ősi kézműves mesterségek újraélesztésén és munkahelyek megteremtésén fáradozik Afganisztánban, Burmában és Szaud-Arábiában.   

Az Egyesült Királyság trónjának megöröklésekor Károly a saját nevét tartotta meg királyi névként. Sokáig kérdéses volt, hogy III. Károlyként vagy VII. Györgyként lép majd trónra, mivel a Károly nevű angol királyok uralkodása eddig nem bizonyult szerencsésnek.

 

(Kiemelt képünk: Károly herceg felolvassa II. Erzsébet királynő levelét 2022. május 10-én. Jobb oldalán Camilla, Cornwall hercegnője, bal oldalán Vilmos herceg, Cambridge hercege. Fotó: BEN STANSALL / POOL / AFP)

 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.