Meggyilkoltak egy újságírót, négy volt hírszerzőtisztet ítéltek el

1999-ben gyilkolták meg a neves újságírót.

2021. december 3., 20:12

Szerző:

Négy volt szerb hírszerzőtisztet börtönbe zártak Slavko Curuvija neves újságíró 1999-es meggyilkolásáért. Egy különleges bíróság összesen 100 év börtönbüntetésre ítélte a négy férfit a gyilkosságban való részvételük miatt – írja pénteki cikkében az Euronews.

Curuviját 1999 áprilisában – a NATO bombázási hadjárata során – Belgrádban lévő otthona előtt gyilkolták meg. 13 lövést adtak le rá. Az 1990-es években Curuvija Slobodan Milošević volt szerb vezető egyik leghevesebb és legbefolyásosabb bírálója volt.

A 49 éves férfi két vezető független újság tulajdonosa és szerkesztője volt. Néhány nappal halála előtt a kormánypárti média „árulónak” bélyegezte Curuviját, amiért felszólította a NATO-t, hogy bombázzon szerbiai célpontokat.

Az országos média szerint a volt tiszteket bűnösnek találták Curuvija meggyilkolásában. Radomir Markovićot, a titkosrendőrség volt vezetőjét és Milan Radonjicot, a titkosrendőrség belgrádi részlegének vezetőjét egyenként 30 év börtönbüntetésre ítélték. Marković már 40 éves büntetését tölti Milošević négy másik ellenzékiének 1999-es meggyilkolásáért és Ivan Stambolić volt szerb elnök 2000-es haláláért.

Két másik hírszerző tiszt, Ratko Romic és Miroslav Kurak – akik továbbra is szökésben vannak – egyenként 20 év börtönbüntetést kaptak. A négy férfit 2019-ben már bűnösnek találták, de az ítéletet a bíróság hatályon kívül helyezte, ami újratárgyaláshoz vezetett.

A Belgrád elleni háromhetes NATO-bombázást a volt Jugoszlávia ellen indították, válaszul arra, hogy Milošević erőszakosan lépett fel a koszovói albán szeparatisták ellen. Az Egyesült Államok vezette hadjárat gyakorlatilag véget vetett a koszovói háborúnak, amelyben több mint 13 000 ember vesztette életét. Miloševićet végül egy 2000-es felkelés során leváltották és 2006-ban halt meg cellájában.

(Kiemelt kép: Az 1998 novemberében készült képen Slavko Curuvija látható egy belgrádi sajtótájékoztatón. Fotó: Andrej Isakovic / AFP)