Alacsony a vízszint, hajók fordultak vissza a Panama-csatornánál

Szakértők szerint a szárazság miatt kell több mint egy hetet várniuk a hajóknak, hogy átjussanak a csatornán.

2023. november 8., 08:20

Szerző:

Két gázszállító hajó átszelte az egész Csendes-óceánt, majd amikor a Panama-csatornához értek, sarkon fordultak, és elindultak más irányba – írja a Telex a Bloomberg hírügynökség alapján. A durva szárazság miatt ugyanis a csatorna vízszintje annyira lecsökkent, hogy a hatóságok kénytelenek voltak korlátozni az áthaladó hajók számát.

Annyi átkelésre váró hajó torlódott fel a sorban, hogy a Pyxis Pioneer és a Sunny Bright alternatív útvonalakat keresett.  A nagyjából 158 000 köbméter cseppfolyós földgáz szállítására alkalmas hajók már üresek voltak, miután Ázsiában megszabadultak rakományuktól. 

A hajók szokatlan manőverei is rávilágítanak arra, hogy a szárazság, a Panama-csatorna vízszintjének csökkenése milyen érzékenyen érinti az energiahordozók, a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek kereskedelmét. A mesterségesen felduzzasztott Gatún-tó Panama legnagyobb tava, igen fontos szerepet játszik a hajózásban és a környező települések ivóvízellátásában is. Alacsony vízállása miatt azonban korlátozni kellett a csatornán áthaladó hajók számát, ez hatalmas torlódásokat okozott.

Augusztusban több mint 200 hajó várakozott a csatornánál, október elejére ez a szám 95-re csökkent, ennek ellenére még mindig körülbelül kilenc és fél napot vesz igénybe az áthaladás, ami normális esetben két és fél nap lenne.

(Kiemelt kép: LUIS ACOSTA / AFP)