Megáll a vád Salvini ellen, bíróság elé kell állnia

Belügyminiszterként nem engedett kikötni egy hajót, fedélzetén 147 menekülttel. Salvini szerint a vád nevetséges, a per pedig politikai indíttatású.

2021. április 17., 18:46

Szerző:

Bíróság elé állítják Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert, a Liga párt vezetőjét a spanyol Open Arms civil hajó fedélzetén érkezett 147 menekült feltartóztatásáért – jelentették be az előzetes bírói döntést, amely megalapozottnak tartotta az ügyészség vádemelési kérelmét.

Matteo Salvini közösségi oldalán hangoztatta, hogy a haza védelme minden állampolgár szent kötelességének számít: „Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat? Emelt fővel vállalom az olaszok nevében is, első Itália!” – írta a legnagyobb olasz párt vezetője.

A Liga vezetője a sajtónak nyilatkozva azt kérdezte, „mennyibe kerül az ellene indított politikai per Olaszországnak?” Nevetségesnek nevezte, hogy az ügyészség „túszejtéssel” vádolja. Szerinte éppen a civilhajók ejtik túszul a bevándorlókat, amikor heteken át nem engedik őket partra szállni.

Matteo Salvini úgy vélte, a bírósági tárgyaláson „sok minden végre felszínre kerül majd”. Ez az első bírósági eljárás, amelyet egy civil hajó feltartóztatása miatt indítottak Salvini ellen, és az első, amelyben tárgyalás kezdődik. Az első tárgyalást szeptember 15-re tűzték ki.

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.