Még nem volt rá példa, hogy ilyen sok adatot kérjen a kormány a Facebooktól a magyarokról

2023 január és június között a világ országai rekordmennyiségű adatot igényeltek a Facebooktól. A magyar hatóságok viszont fél év alatt kértek annyi adatot, mint 2021-ben egész évre levetítve. A Meta jogi csapata mindössze esetek felében teljesítette a magyar kéréseket.

 

2024. január 10., 17:45

Szerző:

A Meta, a Facebook anyavállalata nyilvánosságra hozta a 2023 január-június közötti adatkérésekkel kapcsolatos adatait, melyek azt mutatják, hogy a világ kormányai és intézményei rekordmennyiségű információt akartak megszerezni a felhasználókról. Összesen 271 692 kérvény érkezett a Facebook-profilokkal kapcsolatban, amelyek 496 372 fiókra vonatkoztak. Globálisan 4195 darab sürgősségi kérvényt nyújtottak be – írta meg a Portfólió.

Az állami hatóságok és a kormányok a legkülönböző célokból adhatnek be adatkéréseket a Facebooknak, ezek kapcsolatosak lehetnek bűnügyi nyomozásokkal, terrorelhárítási tevékenységekkel, bírósági eljárásokkal és kiberbiztonsági fenyegetések kezelésével is. Ritkább esetekben az eltűnt személyek felkutatásakor kérnek hozzáférést a felhasználói fiókokhoz a különböző hatóságok – írja a lap.

Általában a szervezeteknek jogi eljárásokat követnek, mint például házkutatási parancs beszerzése vagy bírósági végzést kérése, amikor felhasználói adatokat igényelnek olyan vállalatoktól, mint a Facebook. Az egyes hatóságok és titkosszolgálatok azonban gyakran megpróbálnak adatokat kérni a közösségi platformtól ezen dokumentumok nélkül. Az ilyen kérvényeket megvizsgálja a Meta jogi csapata, és ha úgy döntenek, nem teljesítik azokat.

A korábbi évekhez képest Magyarországról jóval jóval több megkeresést kapott a közösségi platform üzemeltetője. Míg 2022 első felében 625, a második félévben pedig 620 darab kérvényt, vagyis egész évben 1224 darab megkeresést adtak be itthonról. 

2023 a korábbi évhez képest a január-júniusi időszakban 1033 darab adatkérés érkezett a Metához 1413 felhasználói fiók vonatkozásában. A magyar hatóságok az ügyek 50,68 százalékéban kaptak felvilágosítást. A többi kérvényt elutasították. 

Ez jóval rosszabb arány, mint más európai országok esetében, a szomszédos Romániának 62,88 százalékban, Csehországnak 77,23 százalékban, a franciáknak pedig 84,2 százalékban küldtek profilinformációkat a Metától – írja a Portfólió. 

(Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP)