Még az utolsó pillanatban is lefújhatják az olimpiát

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a koronavírus-járvány miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát.

2021. május 10., 22:14

Szerző:

A Jomiuri Sinbun című napilap által szervezett felmérésben a válaszadók 59 százaléka mondta, hogy töröljék az ötkarikás játékokat, 39 százalékuk viszont úgy vélekedett, hogy idén meg kellene tartani. A halasztást itt nem kínálták fel opcióként. 

A TBS News kutatásában a megkérdezettek 65 százaléka mondta, hogy töröljék vagy ismét halasszák el az olimpiát. A múlt héten elindított petíciót már több mint 300 ezren írták alá Japánban annak érdekében, hogy ne idén kerüljön sor a rangos eseményre. Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.

A lakosság beoltottságának aránya továbbra is rendkívül alacsony, és szintén a múlt héten hosszabbították meg május végéig a rendkívüli állapotot Tokióban és három másik prefektúrában.  

Az ellenzéki parlamenti képviselők hétfőn órákig faggatták Szuga Josihide miniszterelnököt, aki kijelentette: soha nem állította, hogy az olimpia megrendezése az első helyen áll a fontossági sorrendjében. „Számomra a japán lakosság életének és egészségének védelme a prioritás. Először meg kell akadályoznunk a vírus terjedését” – mondta. Hozzátette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mondja ki a végső szót az ötkarikás játékokkal kapcsolatban, a kormány feladata az, hogy lépéseket tegyen a biztonságos rendezés érdekében. 

John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke szombaton kijelentette, hogy az olimpiarendezés-ellenes közhangulat aggodalomra ad okot. A teniszező Oszaka Naomi vasárnap úgy fogalmazott, egész életében arra várt, hogy részt vegyen hazájában az olimpián, de a tokiói rendezés kockázatait alaposan meg kell vitatni.  

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart – elvileg. 

(Kiemelt kép: MTI | Illyés Tibor)