Bíróságon védik a nősténymedve ártatlanságát

A LEAL olasz állatvédő szervezet két állatorvos szakvéleményére támaszkodva azt akarja bizonyítani az ügyben eljáró olasz bíróságnak, hogy valójában nem a JJ4 jelölésű nőstény medve felelős a fiatal trentinói férfi haláláért, hanem egy másik, hím medve.

 

2023. május 9., 17:12

Szerző:

Az egyesület által kedden bemutatott szakvélemény szerint a futás közben halálra marcangolt 26 éves férfi holttestén található DNS-nyomok arra engednek következtetni, hogy az őt megtámadó medve nem nőstény, hanem felnőtt, hím egyed volt.

Az állatorvosi vélemény szerint a harapásnyomokból látszik, hogy nagyobb távolság van a medve metszőfogai között, ami a hím példányokra jellemző.

Az egyesület egyúttal követelte az idő közben befogott JJ4 medve szabadon engedését, valamint Maurizio Fugatti megyei elnök lemondását; Fugatti ugyanis az elmúlt egy hónap alatt kétszer is rendeletet adott ki a medve leölésére, ezt azonban a bíróság mindkét esetben megakadályozta.

Az április elejei medvetámadás áldozatául esett Andrea Papi szülei elutasították a LEAL következtetését, amelyet fantáziadúsnak és nehezen hihetőnek neveztek. Mint ügyvédjük elmondta, a gyászoló pár „ismét tiszteletet és megértést kér, ennek ellenére mégis kritikák és elfogadhatatlan provokációk érik őket”.

A medve sorsát eldöntő tárgyalást május 11-ére tűzték ki, az ítélethirdetést azonban a bíróság május 25-ére halasztotta.

(Kiemelt képünk illusztráció: Barna medve (Ursus arctos) egy szlovákiai erdőben 2019. október 14-én. Fotó: Biosphoto/AFP / Ervin Horesnyik)