Hatalmas áttörés, már a malária ellen is bevetnék az mRNS technológiát

Már dolgoznak az mRNS-alapú tuberkulózis elleni vakcinán is.

2021. július 27., 06:54

Szerző:

A malária ellen is beveti az mRNS technológiát a BioNTech –  írta az MTI a gyógyszercég közleménye alapján. A német BioNTech az amerikai Pfizerrel közösen alkotta meg a koronavírus elleni első, széleskörben elfogadott mRNS-alapú vakcinát, és az év végén kezdi meg a malária elleni oltóanyag klinikai tesztjeit.

A BioNTech emellett szeretne létrehozni egy vakcinagyárat is Afrikában. A kontinens egyike azon régióknak, melyeknek problémát okoz a megfelelő mennyiségű koronavírus elleni oltás beszerzése. A cég közlése szerint a partnereikkel annak felmérésén dolgoznak, hogyan lehet fenntartható gyártást biztosítani a kontinensen. A tervezett létesítményben különböző mRNS-alapú vakcinákat gyártanának majd.

A BioNTech és a Pfizer egymilliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot fog eljuttatni az alacsony és közepes bevételű országokba idén, és 2022-ben egy újabb, nagyobb adagot szállítanak majd a térségbe. A múlt héten a két vállalat bejelentette, hogy egy dél-afrikai cég, a Biovac Institute lesz az első a kontinensen, amely megkezdi a koronavírus elleni vakcina gyártását. A BioNTech már korábban közölte, hogy dolgozik egy tuberkulózis elleni vakcinajelöltön, amelynek klinikai vizsgálatai 2022-re vannak kitűzve, valamint a rák számos formájának terápiáján.

(Kiemelt képünk illusztráció: Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendők a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye Vízpart körúti idősotthonában 2021. január 31-én. Az intézményben második alkalommal oltanak, de olyanok is kapnak oltást, akik három hete még nem kaphattak. Fotó: MTI/Mészáros János)