Magyarországra jön Angela Merkel a hatalmas kosár után, amelyet Orbán Viktornak adott

2019. április 3., 10:15

Szerző:

2019 augusztusában Magyarországra látogat Angela Merkel német kancellár a magyar-osztrák határnyitás 30. évfordulója miatt – derül ki a Népszava cikkéből. Eszerint Angela Merkel elfogadta a meghívást, a hivatala pedig ezt vissza is igazolta, a Népszava azonban a diplomáciai forrásaira hivatkozva azt írja, hogy mindössze egy „elvi igenről” van szó, nem 100 százalék, hogy a német kancellár valóban eljön.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A távolságtartás érthető – fűzhetjük hozzá –, Angela Merkel ugyanis vajmi kevéssé rajong az orbáni víziókban szereplő illiberális demokrácia eszméiért – ennek hangot is adott amikor 2015. február 2-án Budapesten találkozott a magyar miniszterelnökkel, arról nem is beszélve, hogy aligha akarja a jelenlétével támogatni egy olyan párt vezetőjét, amelynek a tagságát az Európai Néppárt felfüggesztette az EU-ellenes plakátkampány miatt. A Politico március elején szellőztette meg, hogy a V4 és Németország februári pozsonyi találkozóján a magyarok megpróbálták rávenni a németeket, hogy a pozsonyi találkozó kitérőjeként Orbán Viktor és Angela Merkel ugorjon le a magyar–osztrák határra megemlékezni a vasfüggöny lebontásáról, de németek elutasították az ötletet. A német kancellár még a látszatát is kerülni akarta, hogy Orbán Viktor támogatja a május 23-26-i EP-választások előtt.  A merkeli kosár azért is meglehetősen kínos volt, mert Magyarországtól szóló beszédeikben a német politikusok rendszerint azzal kezdik, hogy méltatják az 1989-es határnyitást és Magyarország szerepét a német újraegyesítésben.  

2019. augusztus 19-én a kormányzó Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közeli Konrad Adenauer Alapítvány szervez a Fidesz pártalapítványával, a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal egy megemlékezést. Ezt Sopronban tartják.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.