Magyarországon nevet a Spiegel, bedőltünk egy ufószakértőnek

2018. szeptember 6., 10:17

Szerző:

Az Orbán-kormány médiája fake news kampányt folytat Németország ellen – ez a fő megállapítása annak a cikknek, amely a Spiegel honlapján jelent meg kedden. A német hírmagazin azon kajánkodik, hogy Magyarországon az a német-magyar kettős állampolgár Georg Spöttle magyarázza meg Németországot, aki a kilencvenes években még ufószakértőként vált ismertté. Ő most a biztonságpolitikai szakértő képében tetszeleg, és – hívja fel a figyelmet a a szerző, Keno Verseck – horrorisztikus képet fest a németországi viszonyokról.

A Spiegel szerint Georg Spöttle ebből a szempontból nem egyedi jelenség, Magyarországon az Orbán-kormányhoz közeli média régóta hazugságokat terjeszt Németországról. Ez így történt a chemnitzi erőszak kitörése után is, amikor a Magyar Idők már „Németország alkonyáról” cikkezik, a fake news kampánynak pedig – jegyzi meg a német hírmagazin – világos célja van, mégpedig az, hogy megfeleljen Orbán Viktor miniszterelnök világnézetének. Az Orbán-kormány évek óta fájlalja, hogy a nyugati újságírók hamisan mutatják be Magyarországot, aki viszont a magyarországi kormányközeli médiából tájékozódik Németországról, már 

„nem tér magához a döbbenettől".

A Spiegel emlékeztet arra is, hogy a Németország elleni fake news kampányban az állami hírtelevízió, az M1 bedőlt Noktara nevű szatirikus portál poénjának is, amely szerint a németországi Essen városát a ramadán idejére Fastennek keresztelték át (Essen németül azt jelenti, hogy enni, fasten pedig azt, hogy böjtölni.) De a cikk kitér arra is, hogy más kelet-európai országokban, Csehországban és Lengyelországban a kormányközeli média sokkal kiegyensúlyozottabb. Chemnitz után a lengyel Rzeczpospolita – a kormányzó jobboldali Jog és Igazságossághoz (PiS) közel álló lap – aggodalmának adott hangot, hogy a német szélsőjobboldal valódi befolyással bíró politikai erővé lép elő.