Magyarország miatt is perli az Európai Parlament az Európai Bizottságot

A Parlament visszavonja a jogi eljárást, ha a Bizottság megteszi a szükséges intézkedéseket.

2021. október 20., 17:47

Szerző:

Az Európai Parlament elnöke felkérte a parlament jogi szolgálatait, hogy készítsék elő azt a pert, amelyet az Európai Bizottság ellen a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának elmulasztása miatt akarnak elindítani – írja a hvg.hu. Erről az EP sajtószolgálata tájékoztatta a nyilvánosságot, csatolva azt a levelet is, amelyet David Sassoli küldött az illetékes vezetőnek.

A levél hivatkozik a parlament jogi bizottságának határozatára, amelyben támogatják az eljárás megindítását. Ugyancsak egyetértett ezzel a lépéssel az európai parlamenti frakciók vezetőinek többsége. Ugyanakkor a levél egyértelművé teszi, hogy a Parlament visszavonja ezt a jogi eljárást, ha a Bizottság megteszi a szükséges intézkedéseket, vagyis alkalmazza a rendeletben biztosított lehetőségeket. Ezt egyébként egyértelművé tette Didier Reynder igazságügyi biztos, aki szerint az eljárások megindítása napok vagy hetek kérdése.

A jogállamisági eljárás lényege, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján az uniós források visszavonhatók vagy csökkenthetők, ha a jogállamisági elvek megsértésével az adott tagállamban sérülnek az unió pénzügyi érdekei, vagy fennáll ennek a kockázata. A jogszabály megsemmisítése érdekében Magyarország és Lengyelország pert indított az Európai Bíróságon, ahol jövő év elején várható ítélet.

(Kiemelt kép: David Sassoli. Fotó: Európai Parlament)