Magyarország megint egyedüliként blokkolta az EU-s nyilatkozatot Kínával szemben

Magyarország ismét blokkolta az Európai Unió azon közös nyilatkozatát, amelyben a 27 tagállam egységesen ítélte volna el Kínát, amiért beavatkozik a hongkongi demokráciába. Ezt Miguel Berger német külügyi államtitkár hozta nyilvánosságra a Twitteren. 

2021. június 4., 14:04

Szerző:

Sokadik alkalommal is, egyetlen tagállamként újra Kína érdekében vétózott Magyarország. A németek szerint át kellene alakítani az uniós külpolitikai döntéshozatali rendszert – írta a HVG.

Miguel Berger államtitkár azt is hozzátette, hogy a közös kül- és biztonságpolitika nem működhet a blokkolás politikája alapján. A külügyi kérdésekben ugyanis csak egyhangúlag lehet döntéseket hozni. Magyarország nem először blokkol uniós állásfoglalást Kína, vagy éppen Oroszország érdekében, vagy azért mert szerepel benne a „gender” kifejezés, vagy a migránsok védelme. A német államtitkár szerint időszerű lenne a nézeteltérésekről komoly vitát folytatni, de azt is felveti – ami egyébként már régóta téma a hasonló esetek miatt –, hogy a külügyi kérdésekben is át kellene térni a többségi szavazásra.

Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek önkényes letartóztatása miatt Hong Kongban. A közös európai kiállítást azonban Magyarország folyamatosan blokkolja.

Néhány hete Szijjártó Péter külügyminiszter azzal indokolta a vétót, hogy az EU eddig már nyolc alkalommal adott ki Kínával kapcsolatos állásfoglalást, de egyik sem hozott eredményt.

(Kiemelt kép: A tüntetők az „Egy nemzet, egy Hong Kong" zászlót lengetnek, 2020. július 1-jén, egy tüntetések során Hongkongban, Kínában. Fotó: Simon Jankowski / NurPhoto via AFP)