Magyar gyártmányú Kalasnyikovokkal képzik ki az ukrán katonákat

A szakértő szerint a Kalasnyikovok akár Magyarországról is kikerülhettek Nagy-Britanniába, de valószínűbb a horvát beszerzés.

2022. szeptember 5., 14:13

Szerző:

Több ezer Kalasnyikov típusú gépkarabélyt szerzett be a brit védelmi minisztérium azoknak az ukrán katonáknak, akiket a szigetországban képeznek ki. A The Armourer's Bench brit szakportál szerint a katonákat többek között magyar gyártmányú gépkarabélyokkal képzik ki.

Magyar, keletnémet és jugoszláv Kalasnyikovok Nagy-Britanniában 

A brit védelmi minisztérium vásárolta kiképzési célra az ukrán hadsereg alapfegyverének számító AK-74-eseket (és persze a többi variánst). A július 9-i bejelentés szerint 10 ezer ukrán katonát képeznek ki az Orbital hadművelet részeként (a brit hadsereg 2015 óta képzi ki az ukrán katonákat), ezért a walesi gárda a már beszerzett több mint 2400 darab fegyvert le is tesztelte.

Bár a minisztérium nem közölte a fegyverek származási helyét és típusát, a közreadott fényképek alapján beazonosítható a jugoszláv gyártmányú Zastava M70-es, M70A-es, valamint M70AB2-es, keletnémet gyártmányú MPi KMS-72s-es, végül a magyar FEG AK63D.

A The Armourer's Bench megkereste a brit védelmi minisztériumot a fegyverekkel kapcsolatban, ahonnan azt a választ kapták, hogy azokat adományok és vásárlás útján szerezték be, betartva az Egyesült Királyság jogszabályait. A szakportál szerint ez magánbeszerzéseket takarhat.

Figyelembe véve a jugoszláv gyártmányok túlsúlyát, a fegyverek vélhetőn a volt jugoszláv tagországokból érkezhettek, azon belül is inkább Horvátországból. Ez már csak azért is valószínű, mert a horvát hadsereg épp a magyar Munkásőrség állományából kapott 10 ezer magyar gyártmányú Kalasnyikovot és több millió lőszert 1990 őszén.

Gyakorlatilag bárhonnan beszerezhették a magyar fegyvereket

Az általunk megkérdezett fegyverpiaci szakértő szerint ezek a fegyverek gyakorlatilag bárhonnan származhatnak.

„A horvát lehetőség, bár ez a legvalószínűbb, csak az egyik lehetséges beszerzési forrás lehet. Lehet iraki beszerzés, vagy zsákmány, jöhetett az USA-ból, sőt, még akár magyarországi vásárlás is elképzelhető. Gyakorlatilag bárhonnan származhat, de nyilván a horvát megoldás a legvalószínűbb – mondta.

A fegyverek beszerzése kapcsán kerestük a Honvédelmi Minisztériumot is. Azt szerettük volna megtudni, hogy tudnak-e a fegyverek angliai beszerzéséről, ha igen, akkor arról van-e információjuk, hogy honnan kerültek ki a fegyverek. Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

(Kiemelt kép: Magyar, jugoszláv és keletnémet gyártmányú Kalasnyikovokkal képzik ki az ukrán katonákat Nagy-Britanniában. Fotó: Képernyőkép/Armourersbench.com)