Macronnak tervei vannak Afganisztánban

A tálib kormányt azonban nem kívánja elismerni. 

2021. december 4., 10:25

Szerző:

Több európai ország azon dolgozik, hogy közös diplomáciai képviseletet nyisson Afganisztánban, ahonnan a tálibok augusztusi hatalomátvétel után távoztak a nyugati diplomaták - mondta Emmanuel Macron francia elnök szombaton Katar fővárosában, Dohában. Kijelentette: a lépés nem azt jelenti, hogy elismerik a tálib kormányt vagy politikai párbeszédet kezdenek vele.

„Szeretnék mielőbb képviseletet nyitni, de még tisztázni kell a biztonsági kérdéseket”

– fogalmazott a francia elnök. 

Egy európai uniós tisztségviselők és az ideiglenes afgán kormány képviselői közötti tárgyalásokat követően nyilvánosságra hozott uniós közleményben is szó esett a diplomáciai misszióról. Abban az EU azt írta: a minimális jelenlétet biztosító kabuli képviselet létrehozása a biztonsági helyzettől függ, valamint attól, hogy a helyi hatóságok képesek-e garantálni a diplomáciai létesítmények és az ott szolgáló személyzet biztonságát. Az unió szerint mindez nem járna a kabuli kormány elismerésével.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron. Fotó: Kamil Zihnioglu/AP)
    

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.