Tovább gerjed a konfliktus az iszlám országok és Franciaország között

2020. október 27., 16:33

Szerző:

Macronnak belpolitikai szándékai is lehetnek az iszlám tematizálásával, Erdoğannak pedig jól jön az újabb külső ellenség. Az Európai Bizottság nem nézi jó szemmel, hogy a török elnök a francia termékek bojkotálására buzdít.

Éles konfliktus alakult ki az Emmanuel Macron vezette francia kormány és az iszlám többségű országok között októberben. A hónap második napján Macron egy egyórás beszédet tartott, amiben kijelentette:

„az iszlám vallás világszerte válságban van”.

Elmondta, hogy szerinte az iszlamizálódás egy tudatos, szervezett politikai-vallásiprojekt, ami egy ellentársadalmat termel ki, és a gyerekek iskolai lemorzsolódásához vezet. Azt is hozzátette, hogy az állam garantálja a szabad vallásgyakorlást, ennek a kijelentésnek pedig két héttel később keserű aktualitása lett.

Október 16-án egy csecsen származású fiú megtámadta és lefejezte Samuel Patyközépiskolai tanárt. A gyilkosság heves indulatokat gerjesztett a francia társadalomban, különösen azért, mert Paty korábban egy órán Mohamed-karikatúrákat mutatott be a diákjainak. A tragédiát követően Macron kiállt amellett, hogy a Mohamed-karikatúrákat szabadon meg lehessen mutatni, ezzel pedig végképp közellenséggé, egyszemélyes céltáblává vált az iszlám többségű országokban.

Erdoğan ismét főszerepben

Mivel a franciaországi imámok fele török, és Erdoğannak is éppen kapóra jött a konfliktus, nem meglepő, hogy az ügy Törökországban keltette a legnagyobb felháborodást. A törököknek más területeken is érdekellentéte van Franciaországgal: a földközi-tengeri földgázmezőkről szóló tengerjogvitában Görögország érdekeit képviselik, ráadásul egyre nyíltabban állnak be Örményország mögé Azerbajdzsánnal szemben. Franciaország attól tart, hogy Erdoğannak sikerül kiterjesztenie a hatalmát, és figyelmeztette az iszlám többségű országokban élő, vagy oda utazó állampolgárait, hogy legyenek fokozottan elővigyázatosak, és számítsanak a bosszúra.

Az óvatosság nem alaptalan: Erdoğan szombaton kijelentette, hogy Macronnak „kezeltetnie kellene magát”, és az egész világ iszlám közösségét elkezdte Franciaország ellen hergelni. A török elnök ráadásul Geert Wildersszel is összerúgta a port: büntetőjogi keresetet nyújtott be a holland politikussal szemben, mert az egy karikatúrát osztott meg róla a Twitteren.

„A fasizmus nem ránk, hanem rátok jellemző”

– reagált Erdoğan vasárnap, és külön Wilderst is lefasisztázta.

Vasárnap tömegek tüntettek Isztambulban, Dakkában pedig 40 ezren vonultak utcára. A bangladesi tüntetők a francia termékek bojkottálására akarták felhívni a figyelmet. A tömeg Macron-képeket égetett, de a rendőröknek sikerült szögesdrótos barikádokkal megakadályozni, hogy eljussanak a francia nagykövetséghez. Jeruzsálemben több száz palesztin tüntetett Macron kijelentései ellen, ott a tömeg Mohamed prófétát éltette. Franciaország viszont egy népes rajongótábort is kapott maga mellé a harcban: az indiai Twitteren hétfőn és kedden is az #IStandWithFrance és a #WeStandWithFrance hashtagek voltak a legnépszerűbbek.

Az Európai Bizottság is megszólalt az ügyben, szerintük bármelyik tagállammal szembeni bojkott még távolabb taszítja Törökországot a lehetséges EU-csatlakozástól.

Le Pennek jöhet jól a népharag

Macront a külpolitikai harc mellett rövid- és hosszútávú belföldi ügyei is nyomaszthatják. A koronavírus-járványba már több mint 35 ezren haltak bele az országban, a múlt hét második felében pedig naponta legalább 40 ezer új fertőzöttet regisztráltak, vasárnap több mint 52 ezret. Másfél éven belül elnököt választ Franciaország, és Macron kihívója nagy eséllyel a biztonságpolitikát szem előtt tartó Marine Le Pen lesz. A két politikus népszerűségüket a közvélemény-kutatások jelenleg fej-fej mellett tartják számon. Macron taktikája hasonló lehet, mint 2017-ben: ha bejut a második körbe, a baloldali szavazók kénytelenek lesznek őt megválasztani Le Pennel szemben, az iszlám szélsőségesekkel szembeni fellépéssel pedig a bizonytalanabb jobboldali választók voksaira számít.

A franciák azzal számolnak, hogy Erdoğan megadja magát a nyomásnak, hiszen a török líra értéke ismét mélypontra zuhant, ez pedig szűkítheti az elnök mozgásterét. Viszont abból erőt meríthet a török elnök, ha a többi iszlám országban Macron ellen hangolja az embereket, nemrég pedig azt mondta: „egyre nehezebb muszlimként élni a nyugat-európai országokban”. Ezzel a mondatával pedig könnyen lehet, hogy egy elhúzódó konfliktusra tapintott rá.

Vámosi Ágoston