A fehérorosz elnök ismét kijátszotta kártyáját

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ismét az energiahordozók tranzitjának leállításával fenyegetőzik.

2021. december 1., 13:39

Szerző:

Fehéroroszország kész leállítani az energiahordozók szállítását területén keresztül, ha Lengyelország végrehajtja a közös határ lezárására vonatkozó fenyegetéseit – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán, megismételve egy korábbi fenyegetését.

Minszk és Varsó viszonya az utóbbi időben megromlott többek között a migrációs válság miatt, amelyben a felek egymást hibáztatják. Lengyelország azt fontolgatja, hogy lezárja határát Fehéroroszországgal, amelynek területén keresztül orosz gáz áramlik Európába.

Az MTI szerint Lukasenka hangsúlyozta: komolyan veszi Lengyelország és más országok fenyegetését, hogy “meg akarják fojtani Fehéroroszországot”. Hozzátette: „A lengyelek úgy döntöttek, hogy lezárják a Fehéroroszországgal közös határukat. Rendben van, zárják le. Nem utazunk túl gyakran az Európai Unióba. Ma inkább Oroszország, Kína és a Kelet egyéb tájai érdekelnek bennünket.

De ha lezárják a határt, akkor mi lesz azzal a forgalommal, amely (nyugati irányból) főként Oroszországba, Kínába megy rajtunk keresztül?”

– tette fel a kérdést Lukasenka. Mint mondta: az oroszok nem fognak Ukrajnán keresztül közlekedni, a Baltikumon keresztül sem, kizárólag Fehéroroszországon át vezet út Lengyelországba. Mielőtt a lengyelek ilyen kijelentéseket tennének, jobban tennék, ha gondolkodnának.

„Zárják csak le a határt és majd meglátják, hogy ki fog többet szenvedni ettől. Aztán el lehet gondolkodni azon, hogy miképpen vásárolnak energiát Oroszországtól”

– jelentette ki Lukasenka. 

 

(Kiemelt kép: Az emberek részt vesznek a Fehéroroszországgal való szolidaritási menetben. Krakkó, Lengyelország 2020. szeptember 13-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP)

20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.